Boeing 777 netom nakon polijetanja ostao bez jednog kotača

Jedan od dvanaest kotača glavnog stajnog trapa Boeinga 777 otpao je pri polijetanju iz San Francisca, a let United Airlinesa je potom, umjesto u Osaku, prinudno sletio u Los Angeles

Sandro Vrbanus petak, 8. ožujka 2024. u 16:03

Ako je išta obilježilo početak ove godine u svijetu avijacije, to su problemi s Boeingovim zrakoplovima. Od najpoznatijeg slučaja otpadanja panela vrata u letu, pa do pukotina na vjetrobranskom staklu, problemi u kvaliteti proizvodnje sve češće su tema u javnosti. Američki proizvođač u fokusu je istražitelja i medija, a sigurno im ne pomaže činjenica da se svako malo, upravo na njihovom zrakoplovu, pojavi kakav tehnički kvar.

Najnoviji slučaj zabilježen je ovoga četvrtka u San Franciscu, pa čak i snimljen kamerom koja 24 sata na dan bilježi polijetanja i slijetanja u tamošnjoj međunarodnoj zračnoj luci. Nekoliko sekundi nakon što je poletio, Boeing 777 na letu United Airlinesa UA35 ostao je, naime, bez jednog od kotača. Glavni stajni trap Boeinga 777-200 sastoji se od dva seta po šest kotača, a ovaj je otpao s lijeve unutarnje osovine.

Kotač je potom pao na obližnje parkiralište, gdje svoje automobile ostavljaju zaposlenici zračne luke. Tamo je potpuno uništio jedan automobil, a potom se otkotrljao kroz ogradu u susjedno parkiralište Hertz rent-a-cara, gdje je i pronađen. Ozlijeđenih nije bilo, a pista zračne luke bila je nakon incidenta tek nakratko zatvorena.

Umjesto u japansku Osaku, let UA35 preusmjeren je na prijevremeno slijetanje u San Francisco, a ono je, otprilike tri sata nakon polijetanja, prošlo bez problema. "Zrakoplovi su osmišljeni kako bi mogli sigurno sletjeti i s nedostajućim ili oštećenim kotačima", poručeno je iz aviokompanije. Agencija za civilno zrakoplovstvo FAA pokrenula je istragu.

Neplanirano kratak let UA35 📷 FlightRadar24
Neplanirano kratak let UA35 FlightRadar24