Francuska želi zabraniti domaće letove za kratke rute zbog smanjenja emisija ugljika

Prijedlog je zakona prvo izglasan u Narodnoj skupštini te se sada, prije konačnog glasanja u Donjem domu, mora izglasati i u Senatu

Matej Markovinović ponedjeljak, 12. travnja 2021. u 10:15

Francuski su zakonodavci izglasali zabranu domaćih letova za rute koje bi se mogle odvoziti vlakom za manje od dva i pol sata, prenosi Reuters.  

Ovo glasanje dolazi u sklopu većeg francuskog zakona o klimi kojim se želi, u sljedećih deset godina, smanjiti emisija ugljika za 40 posto. Budući da je zrakoplovna tvrtka Air France-KLM upozorila na očekivani operativni gubitak u prvom tromjesečju ove godine od 1,3 milijardi eura, Francuska je vlada izjavila da će doprinijeti čak četiri milijarde eura za dokapitalizaciju francuske zrakoplovne tvrtke.

„Znamo da zrakoplovstvo doprinosi povećanju emisija ugljikovog dioksida i da ih zbog klimatskih promjena moramo smanjiti“, objašnjava Agnes Pannier-Runachershe, francuska ministrica industrije za radio Europe 1. Istaknula je i činjenicu da moraju podržati svoje tvrtke i ne dopustiti im da siđu s puta.

Neki ekološki zagovornici, ipak nisu zadovoljni prijedlogom. Naime, građanski klimatski forum traži ukidanje letova na rutama gdje putovanje vlakom traje manje od četiri sata.