Hrvatska odabrala Rafale, evo što na to kažu Amerikanci, Šveđani i Izraelci

U razmatranju ponuda za novi borbeni avion bile su i ponude za američki F-16 Block70 te za švedski JAS 39 Gripen C/D. Nakon odluke da će Hrvatska kupiti francuske Rafale stižu i reakcije iz SAD-a i Švedske

Sandro Vrbanus petak, 28. svibnja 2021. u 21:54

Hrvatska je na 30. obljetnicu osnivanja Oružanih snaga objavila kako će svoje ratno zrakoplovstvo modernizirati s 12 polovnih francuskih zrakoplova Dassault Rafale F3-R, s prvim isporukama 2024. godine. U razmatranju su od prošle godine bile ukupno četiri ponude. Osim odabranog Rafalea, za posao su se natjecale Sjedinjene Američke Države s novim modelima F-16 Falcon Block 70, Izrael s polovnim modelima F-16 C/D Barak, te švedski Saab s novim primjercima JAS 39 Gripen C/D.

Nakon što je Hrvatska objavila odluku o kupnji francuskih zrakoplova, stigle su i službene reakcije "gubitnika" ovog natječaja.

Amerika ostaje predan saveznik

Prvi su reagirali iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Oni su putem Twittera poručili da vlasti SAD-a podržavaju hrvatsku odluku o kupnji borbenih aviona nove generacije. Navode kako će kompatibilnost s NATO standardima učiniti našu zemlju snažnijim saveznikom.

No, usput spominju i kako su od osamostaljenja Hrvatsku vojsku pomogli s preko 6 milijardi kuna (većinom u doniranoj opremi). Bez obzira na to što nismo odabrali njihove avione, američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo ostat će temelj bilateralne suradnje i u narednim generacijama, poručili su.

Saab nudio i poček na otplatu

Tvrtka za obranu i sigurnost Saab poslala je službeno priopćenje u kojem kažu kako uvažavaju i poštuju odluku Vlade Republike Hrvatske u postupku nabave borbenih zrakoplova. Međutim, Saab je uvjeren da bi ponuda švedske vlade za 12 novih zrakoplova Gripen C/D, koja uključuje dostupnost zrakoplova unutar dvije godine, cjelovit paket logističke podrške i obuku za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i strateški prilagođen operativni paket, bila djelotvornija i zadovoljila i nadmašila sve potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – kažu Šveđani.

"Gripen C/D prvi je od lovaca nove generacije u operativnoj službi, u potpunosti NATO interoperabilan, s uključenom najnovijom tehnologijom. Naša ponuda uključivala je i brzu dostupnost ovih potpuno novih aviona", ističu svoje prednosti iz Saaba, te nastavljaju: "Nabava i korištenje novih Gripena ne stvara dodatne troškove koji se često povezuju s korištenim avionima, i možemo potvrditi kako su u ponudi za Gripene transparentno navedeni i uključeni svi troškovi. Ponuda također uključuje vrlo atraktivan financijski model za Hrvatsku, koji bi omogućio otplatu u dužem vremenskom razdoblju, uključujući i poček od 2023. do 2025. godine. Takvo rješenje financiranja omogućila bi švedska vlada a ne komercijalne banke, zbog čega bi uvjeti financiranja bili iznimno povoljni."

"Partnerstvo sa Švedskom i Saabom donijelo bi Hrvatskoj puno više prednosti. Takav primjer je Regionalni centar za zrakoplovstvo i podršku koji bi razvio dugoročnu suradnju s lokalnom obrambenom industrijom, kao i akademskim sektorom, stvarajući oko 500 visokotehnoloških radnih mjesta. Nastavit ćemo nadgledati i pratiti postupak nabave", izjavio je Jonas Hjelm, viši potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Izrael kratko i jasno

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor na Twitteru je retvitao objavu Vlade RH o nastavku partnerskih i savezničkih odnosa s državama koje su sudjelovale u ovom natječaju. Na to je pridodao tek da će Izrael i Hrvatska nastaviti razvijati međusobne odnose.Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi

Po mjeri i ukusu ljubitelja glazbe

MAGNAT HUMIDOR

75 / 150 watts, 90 dB, 34 – 50000 Hz, 140 x 245 x 258 mm, 4.5 kg

3.749 kn 4.299 kn Kupi