Nakon dva mjeseca počeo oporavak zrakoplovnog prometa

Iako je broj zrakoplova u zraku tek na polovici onog uobičajenog, i dalje prednjače nekomercijalni letovi. Broj komercijalnih letova je i dalje preko 70% slabiji nego lani

Sandro Vrbanus subota, 23. svibnja 2020. u 23:02

Dva mjeseca karantene i zatvaranja brojnih granica u svijetu imaju ogroman utjecaj na stanje zrakoplovnog prometa. Krajem ožujka FlightRadar je objavio kako su oboreni negativni rekordi otkako je taj servis osnovan – tada je na nebu bio registriran nikad niži broj zrakoplova u jednom danu. Nakon dva mjeseca isti servis bilježi polagani oporavak kad je riječ o broju aktivnih zrakoplova.

Po prvi puta nakon 22. ožujka ovoga je tjedna u jednom danu zabilježeno 100.000 letova zrakoplova. Dogodilo se to 20. svibnja, kada je FlightRadar24 registrirao 110.361 let. To je i dalje značajno niže od 191 tisuće zabilježene u prosjeku tijekom svibnja prošle godine.

I dalje slab putnički promet

Statistika ukazuje na to da u aktualnom broju letova značajno prednjače nekomercijalni zrakoplovi, a oni su uzrokovali i ovaj lagani oporavak na nebu. Komercijalni letovi i dalje broje 71% manje prometa nego lani u ovom razdoblju. U travnju je taj pad bio 73,6%, pa je i ovdje vidljiv rast. Neznatan, ali ipak je riječ o laganom preokretu negativnog trenda od proteklih dva mjeseca.

U proteklih je nekoliko tjedana u domeni komercijalnih letova zabilježen porast kako teretnih tako i putničkih zrakoplova u akciji. U FlightRadaru očekuju da se pozitivni trendovi nastave i u lipnju, za kada je određeni broj aviokompanija u Europi najavio ponovno pokretanje dijela putničkih letova.