Nakon otpadanja vrata, Boeing 737 Max-9 vraća se u zrak

'FAA odobrila je detaljan protokol inspekcije prošle srijede, a danas svi operateri 737 Maxa-9 sigurno vraćaju svoje zrakoplove u službu', rekao je izvršni direktor Boeinga

Matej Markovinović petak, 2. veljače 2024. u 12:15
Boeing 737 Max 📷 Foto: Boeing
Boeing 737 Max Foto: Boeing

Početkom siječnja, na letu Alaska Airlinesa 1282 iz Portlanda (Oregon) u Ontario (Kalifornija), samo koju minutu nakon polijetanja i na visini od oko pet kilometara, sa zrakoplova Boeing 737 Max-9 ispala su vrata za izlaz u slučaju nužde iz putničke kabine. Videozapisi ovog tehničkog incidenta ubrzo su preplavili društvene mreže, nakon čega je reagirao i FAA te naradio privremeno prizemljenje svih zrakoplova tog modela diljem SAD-a, kao i njihov izvanredni tehnički pregled.

No, nakon nekoliko tjedana svi tehnički pregledi su obavljeni i izvršni direktor Boeinga, Dave Calhoun, objavio je da se Boeing 737 Max-9 vraća u zrak.

„Naš tim je marljivo rado kako bi pomogao našim klijentima da poprave svoje zrakoplove 737 Max-9. FAA odobrila je detaljan protokol inspekcije prošle srijede, a danas svi operateri 737 Maxa-9 sigurno vraćaju svoje zrakoplove u službu“, priopćio je Calhoun.

Izvršni direktor Boeinga dotaknuo se još jednom i nesreće koja se dogodila na letu Alaska Airlinesa, ponovivši da se tako nešto jednostavno ne smije dogoditi u zrakoplovu te da Boeing „jednostavno mora biti bolji za svoje kupce“.