Novi američki bombarder B-21 Raider obavio prvi let

Prošloga petka u zoru prvi je primjerak modernog stealth bombardera šeste generacije obavio prvi pokusni let kod Northropove tvornice u Kaliforniji, a neki su ga uspjeli pritom i snimiti

Sandro Vrbanus utorak, 14. studenog 2023. u 12:20
📷 U.S. Air Force
U.S. Air Force

Prošle godine najavljeni novi stealth bombarder SAD-a, B-21 Raider, prije nekoliko je dana prvi puta snimljen u zraku, i to na vrlo vjerojatno svojem prvom pokusnom letu.

Northrop Grumman i Ratno zrakoplovstvo SAD-a predstavili su ovaj zrakoplov početkom prosinca prošle godine. Najavljen kao "digitalni bombarder", prvi je to zrakoplov u potpunosti izrađen prema standardima šeste generacije borbenih aviona i kao takav trebao bi definirati novu eru borbene avijacije. Po mnogočemu je on vrlo bitan za SAD, od toga da je to prvi novi bombarder predstavljen od kraja Hladnog rata, preko činjenice da ima cilj do 2040. godine zamijeniti ostarjelu flotu bombardera B-1 i B-2, pa postati, uz B-52, glavni (nuklearni) bombarder Ratnog zrakoplovstva u narednim desetljećima. Cilj mu je, kažu, "čuvanje mira kroz odvraćanje prijetnji diljem svijeta".

Počelo je testiranje

Protekloga petka, u blizini Northropove tvornice u Palmdaleu u Kaliforniji, iz pogona Plant 42 Ratnog zrakoplovstva poletio je prvi primjerak B-21 Raidera. Dogodilo se to u samu zoru, u 6:51 po lokalnom vremenu. Iako let nije bio najavljen, nekako se za njega doznalo, pa se nekolicina znatiželjnika i amaterskih fotografa amatera okupila u blizini baze u to vrijeme – i uspješno snimila povijesni let ovog zrakoplova. "Društvo" mu je kao pratnja tijekom leta pravio prekaljeni lovac F-16.

Unutar članka donosimo video i fotografije dostupne na Internetu. Na njima vidimo prepoznatljivu konturu "letećeg krila" B-21 Raidera, iteraciju dizajna poznatog iz modela B-2 Spirit. Završna obrada nešto je drugačija, zbog korištenja novih materijala sa svojstvima prikrivnosti (stealth), pa je i površina zrakoplova naizgled nešto svjetlija od one kod prethodnika. Isti takav dojam ostavilo je i lanjsko prvo javno predstavljanje zrakoplova.

1

Ann Stefanek, glasnogovornica Ratnog zrakoplovstva, kasnije je potvrdila informacije, izjavivši kratko da je B-21 Raider je u fazi pokusnih letova, što je ključni korak u programu testiranja. Northrop Grumman trenutačno sklapa šest testnih primjeraka na istoj proizvodnoj liniji koja će u budućnosti proizvoditi i finalne zrakoplove. Prva narudžba SAD-a sastoji se od 100 primjeraka, s mogućnošću naknadnog povećanja količine. Svaki će koštati oko 700 milijuna dolara.

16