Poletio model eksperimentalnog zrakoplova kojem će putnici biti – u krilima

Flying-V, futuristički zrakoplov koji bi trebao značajno štedjeti gorivo, radikalno mijenja izgled putničkih letjelica. Ovih dana poletio je njegov prvi umanjeni prototip

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. rujna 2020. u 17:00

Na nizozemskom tehnološkom sveučilištu TU Delft nastao je prototip revolucionarnog zrakoplova s delta krilima, Flying-V, koji se od klasičnih putničkih zrakoplova razlikuje svojim radikalno drugačijim oblikom. Kod njega, naime, krila su ujedno i trup, pa su putničke kabine smještene u taj "leteći V". Da ovakva konstrukcija ima smisla pokazali su i prije nekoliko dana prvim pokusnim letom umanjenog modela takvog zrakoplova, koji je obavljen u Njemačkoj.

Istraživači sa spomenutog sveučilišta na pistu su donijeli 3 metra širok i 22,5 kilograma težak model zrakoplova Flying-V na daljinsko upravljanje, te njime uspješno odradili prvi testni let. Za ovaj su pothvat morali odraditi i mnogo simulacija te dorađivati dizajn kako bi zrakoplov mogao letjeti, ali i polijetati bez problema te glatko slijetati. Ovo potonje još nije usavršeno pa je slijetanje modela bilo malo grublje nego bi se to očekivalo.

"Leteći V" zaista leti

Svejedno, projekt dobro napreduje ako znamo da je pokrenut tek u veljači prošle godine. Pokusni letovi omogućavaju izvođenje manevara i mjerenje odziva letjelice, pa tako njegovi konstruktori prikupljaju podatke i usavršavaju oblik ove potpuno nove konfiguracije putničkog zrakoplova budućnosti.

Prvi test prošao je zadovoljavajuće. Električni "dron" pokazao se stabilnim u manevrima, snaga elektromotora od 4 kW bila je dovoljna, a test je trajao koliko god je to dozvolila litij-polimerska baterija mase 6 kilograma ugrađena u ovaj model. Jednom kada (odnosno ako) ovaj dizajn zaživi, kalkulacije pokazuju da bi trebao štedjeti oko 20% goriva u odnosu na klasične zrakoplove. Partneri na projektu su nizozemski avioprijevoznik KLM te Airbus.