Predstavljen testni prototip Airbusovog eVTOL letećeg taksija

CityAirbus NextGen s prvim bi letovima mogao započeti tijekom ove godine, kada će se testirati njegov pogonski sustav, kontrole i avionika. Nakon nekoliko godina razvoja sada je prvi put izvezen iz hangara

Sandro Vrbanus subota, 9. ožujka 2024. u 11:50

U sjedištu Airbusove podružnice CityAirbus u njemačkom gradu Donauwörthu predstavljen je projekt na kojem se tamo radilo posljednjih godina – eVTOL letjelica CityAirbus NextGen, osmišljena kao multirotorski zračni taksi s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja te horizontalnog leta uz pomoć ugrađenih krila. Takva višenamjenska letjelica ima potencijal postati dijelom urbanih transportnih mreža budućnosti, ali i poslužiti za, primjerice, hitne intervencije na nedostupnim terenima, barem ako je vjerovati Airbusu.

CityAirbus NextGen teži oko dvije tone, ima raspon krila 12 metara, a pogoni ga osam rotora s elektromotorima. Što se tiče ostalih karakteristika, objavljeno je tek da se letjelica razvija s idejom dosega od (tek) 80 kilometara s jednim punjenjem baterija i mogućnošću horizontalnog leta brzinom do 120 km/h.

Zajedno s posljednjom verzijom letjelice predstavljen je i testni centar u Donauwörthu, koji Airbus razvija u suradnji s tvrtkom Advanced Air Mobility. Upravo tamo bi se kasnije ove godine trebao održati i prvi pokusni let CityAirbus NextGena. Tijekom prvih letova cilj je testirati pogonski i kontrolni sustav te avioniku za ovaj oblik zračnog taksija.

Osim što su prvi puta javnosti predstavili stvarnu letjelicu, a ne samo koncepte i rendere, iz Airbusa poručuju da rade i na razvoju mreže partnera te cijelog ekosustava i poslovnih modela. To će im omogućiti komercijalizaciju projekta sigurnih i pouzdanih letećih taksija u velikim gradovima diljem svijeta, za koje je njihova letjelica i osmišljena.