Airbus predstavio svoj električni leteći taksi - CityAirbus

Koncept CityAirbus je prikazan na kongresu o avijaciji Airbus Summit kao budućnost gradskog zračnog prijevoza. Ova letjelica nastala je na temelju opsežnih testiranja prototipa i poletjeti bi trebala 2023.

Sandro Vrbanus srijeda, 22. rujna 2021. u 11:13

Airbus ovoga tjedna održava svoju prvu konferenciju o budućnosti avijacije, Airbus Summit. Na njoj se govori o prelasku industrije na ekološka rješenja, uvođenju novih tipova goriva, električnih pogona, letjelica potpuno nove generacije i slično, a jedna od najava je i razvoj nove generacije eVTOL zračnog taksija CityAirbus. Ova letjelica zamišljena je kao leteći taksi s mogućnošću prijevoza do četiri osobe, potpuno na električni pogon, a svoju bi primjenu trebala naći u gradskim okruženjima i za razne slične namjene.

Airbus ističe kako je na svojim dosadašnjim demo jedinicama eVTOL vozila obavio gotovo 250 letova, pri čemu su one preletjele oko 1.000 kilometara. Uz testove u zračnim tunelima i računalne simulacije to je bilo dovoljno za razvoj ovog koncepta, CityAirbus NextGen, koji je službeno druga generacija njihovog putničkog električnog drona. Trenutačno je u tijeku faza dizajna završnih detalja, a prvi let prototipa očekuje se 2023. godine.

CityAirbus će imati mogućnost leta brzinom krstarenja od 120 km/h, a domet s jednim punjenjem baterija bit će mu oko 80 kilometara. Kako bi bio prilagođen urbanom okruženju, inženjeri su posebnu pozornost posvetili smanjenju razine buke, koja će biti ispod 65 dB u letu i ispod 70 dB prilikom slijetanja. To će omogućiti poseban dizajn rotora, kojih je osam, potom fiksna krila i rep oblika slova V, koji tvore jedinstvenu geometriju i raspored pogonskih jedinica na letjelici. Njega možete vidjeti i na priloženim slikama.

"Airbus je uvjeren da su pravi izazovi vezani za integraciju u urbana okruženja, prihvaćanje od strane javnosti, kao i u području automatiziranja upravljanja prometom, jednako kao i u području tehnologije vozila i poslovnim modelima. Na svim tim područjima radimo kako bismo društvu isporučili sigurne, održive i potpuno integrirane usluge", poručio je prvi čovjek kompanije Airbus Helicopters, Bruno Even.Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi