Rolls-Royce ima najbrže električno prijevozno sredstvo na svijetu

Maleni električni zrakoplov Spirit of Innovation, osim što koristi inovativnu baterijsku tehnologiju, dobio je status ne samo najbrže električne letjelice, nego i općenito vozila na električni pogon

Sandro Vrbanus subota, 22. siječnja 2022. u 18:04

Kada bismo vam rekli da je Rolls-Royce svojim prijevoznim sredstvom oborio nekoliko brzinskih rekorda, zasigurno biste odmah pomislili na kakvu luksuznu limuzinu. No, britanska kompanija već dugo je značajan igrač i na području zrakoplovne tehnologije, a odnedavno se bave i električnim zrakoplovima – prvi od kojih je nedavno službeno okrunjen za najbrže potpuno električno prijevozno sredstvo na svijetu.

Niz rekorda

Njihov jednomotorni jednosjed Spirit of Innovation prvi je puta testiran tek prošle godine, a nedugo zatim ostvario je i niz rekordnih letova, čiju je točnu brzinu ovoga tjedna potvrdila Međunarodna zrakoplovna federacija (FAI). Tijekom pokusnih je letova ovaj zrakoplov postigao najvišu prosječnu brzinu na potezu dugom 3 kilometra, koja je iznosila 555,9 km/h, dok mu je prosjek na 15 kilometara bio 532,1 km/h.

I jedna i druga brzina značajno su premašile dosadašnje rekorde za električne zrakoplove. Oba rekorda službeno su potvrđena, a potvrda trećega – onoga za najbrže penjanje (do 3.000 metara za 202 sekunde) – još se čeka.

Za vrijeme obaranja ovih rekorda, najviša trenutna brzina Rolls-Royceovog zrakoplova iznosila je 623 km/h. Time je ista letjelica, doduše neslužbeno, postala i u ovom trenutku najbrže vozilo na svijetu s isključivo električnim pogonom.

Ogoljeni pogonski sustav
Ogoljeni pogonski sustav

Već smo pisali kako jednosjed s propelerskim pogonom Spirit of Innovation pokreće novi Rolls-Royceov pogonski sklop za električne avione, snage 400 kW. On uključuje i, prema njihovim tvrdnjama, baterijski sustav najveće energetske gustoće ikada ugrađen u neku letjelicu. Slične bi se baterije u budućnosti mogle ugrađivati u sve popularnije zračne taksije, za koje se već dugo govori da će postati svakodnevno prijevozno sredstvo u gradovima – samo kada im to razvoj tehnologije omogući.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi