SAD nadogradile flotu F-22 Raptora i produžile im životni vijek

Ratno zrakoplovstvo SAD-a objavilo je kako je dovršilo proces nadogradnje borbenih zrakoplova F-22 Raptor čime su ovi dobili nove mogućnosti, strukturne modifikacije i dodatnih 8 tisuća sati naleta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. veljače 2021. u 13:51

Lockheed Martinov F-22 Raptor mlazni je višenamjenski borbeni zrakoplov smanjene radarske i infracrvene vidljivosti, razvijen isključivo za Ratno zrakoplovstvo SAD-a, gdje se aktivno koristi od 2005. godine do današnjih dana. Ukupno ih je izrađeno 195, a njihovi jedini vlasnici kažu kako je ovaj model jedan od najdominantnijih u svijetu i kako definira pojam zračne dominacije za SAD. Iz Ratnog zrakoplovstva su sada objavili i kako su najnovijim programom nadogradnje produžili resurse svoje flote F-22 Raptora i osigurali da njihovi avioni pete generacije ostanu funkcionalni i korisni još dugi niz godina.

Letjet će do 2060. godine

Čak 400 radnika u zračnoj bazi Hill u Utahu radilo je na nadogradnjama F-22, a proces je nedavno dovršen i na posljednjem primjerku tog zrakoplova. U sklopu programa obnove svim F-22 Raptorima aplicirane su strukturne modifikacije, povećane su borbene sposobnosti, a resursi su im produljeni za dodatnih 8.000 sati naleta.

Budući da je F-22 izvorno napravljen kako bi imao životni vijek od 8.000 sati naleta, ovim aktivnostima očekivani je vijek trajanja flote udvostručen. Očekuje se da bi ovako obnovljeni ovi avioni u upotrebi mogli ostati čak do 2060. godine, odnosno više od 40 godina otkako su proizvedeni.

Svih 135 aktivnih F-22 Raptora prošlo je zahtjevan proces u šest koraka, a osim nadogradnji popravljena su i sva oštećenja, riješeni problemi s korozijom, a obnovljen je i stealth premaz koji smanjuje radarski odraz aviona. Sljedeća na redu je nadogradnja avionike i obnova spomenutog antiradarskog premaza na usisima motora.