SAD po prvi puta šalju strateške bombardere B-1B u Norvešku

Po prvi puta ikada američko će Ratno zrakoplovstvo svoje strateške bombardere poslati u zračnu bazu u Norveškoj, a cilj tog poteza jest obaviti nekoliko zajedničkih vježbi sa saveznicima i - poslati poruku Rusiji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. veljače 2021. u 11:42

Ratno zrakoplovstvo SAD-a po prvi je puta ikada odlučilo poslati nekoliko svojih velikih strateških bombardera u jednu zračnu bazu u Norveškoj. Tip aviona o kojem je riječ jest Rockwell B-1 Lancer, jedan od tri tipa teških bombardera Ratnog zrakoplovstva i jedini koji ne nosi nuklearno nego konvencionalno naoružanje.

Novi privremeni dom bombarderima B-1B bit će norveška zračna baza Ørland u kojoj je inače smještena flota F-35A Joint Strike Fightera te zemlje. Uz avione SAD će u ovu bazu poslati i nešto više od 200 pripadnika Ratnog zrakoplovstva. Svi oni već su pregledani na COVID-19, ali će po dolasku svejedno proći desetodnevnu karantenu.

Poruka Rusiji

Neuobičajeno slanje bombardera u Norvešku jedan je od prvih poteza novih američkih vlasti koje su najavile da žele zauzeti nešto čvršći stav prema Rusiji nego što su ga to imali Trumpovi diplomati i on sam. Norveška je, dakako, relativno bliski susjed Ruske Federacije, pa nije slučajno odabrana kao partner za niz vojnih vježbi, smatraju analitičari.

B-1B Lancer izvorno je izrađen za nuklearne misije, u upotrebi je od 1986. godine, a u potpunosti bi trebao biti zamijenjen bombarderima nove generacije do 2036. godine. Ratno zrakoplovstvo SAD-a posjeduje 60-ak ovih aviona, a američka javnost jednoga od njih nedavno je imala prilike vidjeti uživo. Naime, prije Super Bowla održanoga 7. veljače, tradicionalni prelet zrakoplova uključivao je upravo ovaj model bombardera, a uz njega su letjeli i nešto moderniji Northrop Grumman B-2 Spirit te Boeingova legendarna "leteća tvrđava" B-52H Stratofortress.

Prednost bombardera B-1B je u njegovoj mogućnosti niskog leta velikom brzinom (do 1,25 Macha) te izbjegavanja neprijateljskih radara, a prepoznatljiv je i po krilima promjenjive geometrije.

Zbog nuklearnog sporazuma New START s Rusijom, s ovog tipa zrakoplova uklonjene su mogućnosti opremanja nuklearnim naoružanjem 1995. godine.