SAD-u isporučen prvi testni laserski top za borbene avione

Lockheed Martin isporučio je istraživačkom laboratoriju Ratnog zrakoplovstva u veljači ove godine prvo lasersko oružje koje se može postaviti na borbene zrakoplove i braniti ih od protuavionskih raketa

Sandro Vrbanus srijeda, 13. srpnja 2022. u 16:02

Američki proizvođač zrakoplovne i vojne tehnologije Lockheed Martin otkrio je kako je u veljači ove godine Ratnom zrakoplovstvu SAD-a, točnije njihovoj znanstveno-istraživačkoj organizaciji Air Force Research Lab, isporučio prvi laserski top namijenjen postavljaju na taktičke borbene zrakoplove. "Najmanji je to i najlakši laser visoke energije u toj klasi koji je Lockheed Martin ikada izradio", pojasnio je njihov predstavnik kao uvod u ovomjesečnu izložbu zrakoplova Farnborough Air Show.

Moćni LANCE

Ova isporuka prvog laserskog topa, odnosno obrambenog oružja koje će zrakoplove štititi od protuavionskih raketa, velik je korak u razvoju te tehnologije. Ratno zrakoplovstvo naručilo je lasersko obrambeno oružje još 2017. godine, u sklopu programa Self-protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD). Ono što je samo pet godina nakon toga isporučeno je šest puta manji laserski sklop od prvog demo primjerka. Zbog svoje kompaktnosti moguće ga je ovjesiti ispod trupa borbenih aviona. Nagađa se da će mu snaga biti između 60 i 100 kW.

U Lockheedu ovaj laserski top nazivaju LANCE (Laser Advancements for Next-generation Compact Environments), a sastoji se od tri komponente, za koje su zadužena tri različita proizvođača. Laser LANCE proizvodi, kako smo vidjeli, Lockheed Martin. Pripadajući sustav kontrole laserske zrake i ciljanja meta djelo je Northrop Grummana, dok je za kapsulu u koju se cijeli laser postavlja na avion zadužen Boeing. Taj je dio bio isporučen još u veljači prošle godine.

Nakon bitnog koraka prve isporuke, sada će sljedeći korak biti početak integriranja LANCE-ovog laserskog topa s termalnim sustavima koji će mu osigurati potrebno grijanje i hlađenje na zrakoplovima. Za sada proizvođač ne otkriva kada bi lasersko oružje moglo biti prvi puta "opaljeno".