Zbog jedne matice svi modeli Boeinga 737 Max moraju na pregled

Svojedbno 'problematični' putnički zrakoplov Boeing 737 Max suočen je s novim problemom. Ovoga puta nije riječ o "krpanju" softvera, već o tehničkom problemu s labavim ili nedostajućim maticama na sustavu kormila

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. prosinca 2023. u 15:15

Američki proizvođač zrakoplova Boeing obavijestio je sve vlasnike svojeg putničkog modela 737 Max da moraju provesti izvanrednu tehničku kontrolu tih zrakoplova. Vjerojatno najkontroverzniji putnički zrakoplov u posljednjem desetljeću, problematični 737 Max, zbog tehničkih je problema bio prizemljen dugo vremena i gotovo pa zauvijek napušten, ali se nakon softverskih zakrpa sustava MCAS ipak vratio u službu.

Nezategnute matice

Ovoga puta problem s njime je "hardverske" naravi. Na jednom zrakoplovu tehničari neimenovane aviokompanije pri redovnom su održavanju otkrili potencijalno velik kvar. Na dijelu mehanizma koji kontrolira kormilo, na jednoj sponi pronađen je vijak s maticom – koja nedostaje. Nakon što je taj slučaj prijavljen Boeingu, sličan je problem pronađen i u proizvodnji. Na jednom, još neisporučenom, Boeingu 737 Max matica na istom je mjestu bila nedovoljno dobro pričvršćena.

Iz Boeinga kažu kako su u oba slučaja popravili kvar, tj. zategnuli potrebnu maticu na vijak, ali da sada žele provjeriti svih trenutačno aktivnih 1.370 zrakoplova tog modela, koji su u upotrebi diljem svijeta. Tehničarima za takvu preventivnu provjeru treba oko dva sata po zrakoplovu, a aviokompanije moraju to obaviti što prije te o svemu obavijestiti nadležne regulatore. Američka Agencija za civilno zrakoplovstvo (FAA) poručila je da pozorno prati razvoj događaja, a u slučaju pronalaska još olabavljenih ili nedostajućih matica najavili su i "dodatne akcije".