Zrakoplov uzletio s tonom viška zbog softverske greške

Britanska Podružnica za istragu zračnih nesreća zaključuje da je potisak koji je pilot koristio u polijetanju bio neznatno manji od potrebnog i zbog toga rad zrakoplova nije bio ugrožen

Matej Markovinović subota, 10. travnja 2021. u 06:06

Zrakoplov je poletio iz Velike Britanije za Španjolsku s čak više od tone neočekivane težine zbog softverske pogreške koja je ženske putnike klasificirala kao djecu, prenosi The Guardian.

Naime, na tovarnom listu leta koji se dogodio prošle godine u srpnju, zabunom je 38 odraslih putnica sustav klasificirao kao djecu od 35 kilograma, umjesto odraslih žena koje statistički imaju po 69 kilograma. To je dovelo do toga da je zrakoplov bio teži 1.244 kilograma od automatskog izračuna te je ovu pogrešku britanska Podružnica za istragu zračnih nesreća (AAIB) klasificirala kao ozbiljan incident koji nije utjecao na sigurnost leta.

Do pogreške u softveru je došlo nakon što su letovi bili obustavljeni neko vrijeme zbog pandemije korona virusa. Tijekom tog vremena, nadograđeni su IT sustavi, no u zemlji u kojoj je softver programiran koristi se titula „Miss“ za djecu, dok se „Ms“ koristi za odrasle ženske osobe. Prije nego što je greška ispravljena, zahvatila je još dva leta istog operatora tog dana, odnosno 21. srpnja 2020. godine.