Baterija pametnih kontaktnih leća puni se ljudskim suzama

Singapurski istraživači osmislili su mikrometarski tanku bateriju od biokompatibilnih materijala koja se puni na očima korisnika

Mladen Smrekar nedjelja, 27. kolovoza 2023. u 17:00
Baterija se može puniti do 200 ciklusa i ne sadrži žice niti otrovne teške metale 📷 NTU
Baterija se može puniti do 200 ciklusa i ne sadrži žice niti otrovne teške metale NTU

Kontaktne leće odavno se koriste za korekciju vida. S tehnološkim napretkom smišljaju se sve pametnije verzije, povezuju s uređajima poput pametnih telefona i prikazuju informacije blizu očiju korisnika. Takve primjene zahtijevaju da leće imaju unutarnju bateriju. Razne pametne kontaktne leće s prikazima proširene stvarnosti koriste iznimno tanke baterije s indukcijskim zavojnicama i žicama izrađenim od metala, no sa sobom nosi i brojne opasnosti za oči korisnika. 

Napajanje suzama

No, sad su istraživači Škole za elektrotehniku ​​i elektroničko inženjerstvo (EEE) na Tehnološkom sveučilištu Nanyang (NTU) u Singapuru osmislili bateriju od biokompatibilnih materijala, s premazom na bazi glukoze.

Baterija se puni uranjanjem u slanu otopinu dok je pohranjena u kutiji za kontaktne leće, a dodatne se puni i uz pomoć suza korisnika 📷 NTU
Baterija se puni uranjanjem u slanu otopinu dok je pohranjena u kutiji za kontaktne leće, a dodatne se puni i uz pomoć suza korisnika NTU

Ovaj premaz reagira s ionima natrija i klorida u vodi unutar baterije i služi kao sklop za proizvodnju električne energije. Budući da se ioni natrija i klorida nalaze i u suzama, leće se pune dok se nose na očima.

Prijašnje tehnike za baterije za leće nisu bile savršene jer je jedna strana elektrode baterije bila napunjena, a druga nije, objašnjavaju istraživači. Njihovo rješenje pak može puniti obje elektrode baterije jedinstvenom kombinacijom enzimske reakcije i reakcije samoredukcije. A kako se pritom koriste glukoza i voda, leće su sigurne za nošenje, ali i okoliš.

Maksimalna snaga

Baterija tanja od milimetra proizvodi struju od 45 mikroampera i maksimalnu snagu od 201 mikrovata. Ova količina energije dovoljna je za rad uređaja veći dio dana. Trajanju baterije pomaže i punjenje suzama.

Ciklus bio-punjenja i pražnjenja baterije 📷 NTU
Ciklus bio-punjenja i pražnjenja baterije NTU

Eksperimenti u simuliranoj otopini suza pokazali su da se trajanje baterije može se produžiti za dodatnih sat vremena na svakih dvanaest sati korištenja. Kad se ne koristi, baterija se radi punjenja može držati u koncentriranoj slanoj otopini koja sadrži velike količine iona glukoze, kalija i natrija.

Ova baterija, pokazala su istraživanja predstavljena u časopisu Nano Energy, može izdržati 200 ciklusa punjenja i pražnjenja, a istraživači sad rade na povećanju njenog kapaciteta.