Natrij-metalna baterija na bazi morskih algi 

Snažni separatori baterija od nanomaterijala, dobivenih od morskih algi, utiru put ekološkijem i učinkovitijem skladištenju energije

Mladen Smrekar četvrtak, 6. listopada 2022. u 19:24

Natrij-metalne baterije (SMB) perspektivni su, visokoenergetski i jeftini sustavi za pohranu energije sljedeće generacije. No, sve dosad jedna od glavnih prepreka razvoju SMB-a bio je nekontrolirani rast dendrita koji prodiru kroz separator baterije i izazivaju kratke spojeve.

Nanomaterijali od algi

Nadovezujući se na svoj prethodni rad, istraživači Sveučilišta u Bristolu su u suradnji s Imperial Collegeom i University Collegeom u Londonu uspjeli izraditi separator od celuloznih nanomaterijala dobivenih iz smeđe morske alge. Ovi nanomaterijali zaustavljaju prodiranje kristala iz natrijevih elektroda u separator i ujedno poboljšavaju performanse baterija.

Smeđe morske alge
Smeđe morske alge

"Pokazali smo da materijali na bazi morskih algi mogu učiniti separator vrlo čvrstim i omogućuju veći kapacitet pohrane i učinkovitost, produžujući životni vijek baterija, a to je ključno za puno dulje napajanje uređaja poput mobilnih telefona", kažu istraživači. To znači da se ubuduće ne bismo morali oslanjati na rijetke materijale kao što je litij.

Ekološki prihvatljivo

Ovaj rad, objavljen u časopisu Advanced Materials, pokazuje da su ekološki prihvatljiviji oblici skladištenja energije mogući i da njihova proizvodnja ne mora biti destruktivna za okoliš. Sljedeći izazov bit će povećati proizvodnju ovih materijala i zamijeniti trenutnu tehnologiju temeljenu na litiju.