Amerikanac iskoristio Covid pomoć za kupnju Pokemon karte, pa završio u zatvoru

'Vlada izdaje Covid zajam kako bi pomogla tvrtkama koje se bore za opstanak tijekom pandemije, a ne za kupnju trivijalnih kolekcionarskih predmeta', stoji na stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a

Matej Markovinović utorak, 8. ožujka 2022. u 19:58

Bizaran slučaj stiže iz Georgije gdje je 31-godišnji muškarac osuđen na tri godine zatvora jer je iskoristio novac od Covid pomoći za kupnju rijetke Charizard Pokemon karte, objavilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Naime, Vinath Oudomsine, dobio je Economic Injury Disaster Loan (zajam u slučaju katastrofe) u vrijednosti od 85.000 dolara, tvrdeći da ima tvrtku u kojoj je zaposleno 10 ljudi. Taj je zajam, prema pisanju Polygona, napravljen kao dio plana za ublažavanje posljedica pandemije te je namijenjen za plaćanje radnika i najma prostora tvrtke.

No, umjesto da je 31-godišnjak iskoristio novac u navedene svrhe, on je iz Covid zajma odlučio uzeti gotovo 58.000 dolara te kupiti prvo izdanje Charizard Pokemon karte.

Cijene za prvo izdanje Charizard karte dosežu vrtoglave iznose. Foto: Screenshot/eBay
Cijene za prvo izdanje Charizard karte dosežu vrtoglave iznose. Foto: Screenshot/eBay

Prema odluci suca Dudleya H. Bowena, Oudomsine mora vratiti dobivenih 85.000 dolara, platiti još 10.000 dolara kazne te provesti tri godine u zatvoru. Osim toga, kao dio kaznenog progona, 31-godišnjak je pristao predati i svoju vrijednu kartu Charizarda.