Amazon, Alphabet i Samsung najviše ulažu u R&D

Prema podacima koje je prikupio PwC u istraživanje i razvoj novih uređaja i tehnologija najviše ulažu Amazon, Alphabet (Google) i Samsung

Stjepan Bilić petak, 30. studenog 2018. u 16:01

Kupci novih uređaja nerijetko prigovaraju zbog visokih cijena. No, pritom često zaboravljaju da njihov razvoj košta i pritom ne mislimo na iznose koji se isplaćuju na ime plaća, nagrada i raznih bonusa zaposlenika, već na iznose koji se svake godine potroše za razvoj, a koji se nerijetko broje u milijardama USD.

Zahvaljujući podacima koje je prikupio PwC sada znamo koliko je nova uloženo u istraživanje i razvoj do 30. lipnja 2018. godine, odnosno do kraja fiskalne godine – 782 milijarde USD. Taj iznos je uložen od strane tvrtki koji se nalaze na ljestvici TOP 1000 javnih tvrtki.

U prilogu možete vidjeti popis TOP 20 tvrtki koje su tijekom fiskalne godine uložile najviše novaca za istraživanje i razvoj. Prvi na tom popisu je Amazon koji je ove godine u istraživanje i razvoj uložio 22,6 milijardi USD. U usporedni s godinom ranije, Amazon je povećao ulaganje za 40,6%.

Druga tvrtka na tom prestižnom popisu je Alphabet (Google) koji je navedenom razdoblju uložio 16,2 milijarde USD, odnosno 16,3% više novaca nego godinu dana ranije. Na trećem mjestu nalazi se Volkswagen s iznosom od 15,8 milijardi USD (+ 14,1%).

Četvrto mjesto na ljestvici pripalo je Samsungu koji je tijekom navedenog razdoblja na ime istraživanja i razvoja utrošio 15,3 milijarde USD, što je povećanje od 6,8% u odnosu na godinu dana ranije. Slijede ga na petom i šestom mjestu Intel (13,1 milijardi USD) i Microsoft (12,3 milijardi USD) dok je sedmo mjesto ljestvice pripalo Appleu koji je tijekom navedenog razdoblja u istraživanje i razvoj uložio 11,6 milijardi USD.

Facebook je također znatno povećao svoja ulaganja u istraživanje i razvoj za čak 31%, uloživši pritom 7,8 milijardi USD. Zanimljiv detalj na popisu je i kako je Microsoft jedna od rijetkih tvrtki (dobrostojećih) koje su smanjile iznose svojim R&D odjelima i to za 5,7%. Ostale tvrtke i njihove iznose koji su utrošeni na istraživanje i razvoj novih uređaja i tehnologija možete vidjeti u prilogu. Inače tvrtke s popisa TOP 20 zajedno su tijekom fiskalne 2018. godine uložile 214,5 milijardi USD.

Kao što ćete zasigurno primijetiti u tablici je dio tvrtki označen crvenom bojom. Iako crvena boja u poslovanju često ne znači ništa dobro, ovog puta tomu nije tako. Naime, crvenom bojom su označe one tvrtke koje se na popisu TOP 20 tvrtki kontinuirano nalaze još od 2005. godine, a to su: Volkswagen, Samsung, Intel, Microsoft, Roche Holding, Johnson & Johnson, Toyota, Novartis i Pfizer.