Amazon gasi i popularnu online knjižaru Book Depository

Britanska online trgovina knjiga, koja se odlikovala dobrim cijenama i često besplatnom dostavom i na područje Hrvatske, bit će ugašena krajem ovog mjeseca

Sandro Vrbanus srijeda, 5. travnja 2023. u 11:45

U velikom poslovnom zaokretu, reorganizaciji i pokušaju fokusiranja samo na najprofitabilnije sektore, Amazon će ugasiti još jedan popularni servis. Nakon što je nedavno "pao" vrlo popularni servis za recenzije fotoaparata DPReview, ovoga mjeseca pod korporativni je nož došao još jedan vrlo korisni i popularni servis – Book Depository.

Zbogom pristupačnim knjigama

Riječ je o online knjižari sa sjedištem u Velikoj Britaniji, čiji je vlasnik Amazon. No, za razliku od Amazona, koji u pravilu dugi niz godina nije isporučivao pošiljke u Hrvatsku ili im je dostava za našu zemlju bila neočekivano skupa, Book Depository je vrlo često nudio i povoljne cijene knjiga i besplatnu dostavu do Hrvatske. Mnogi će ljubitelj knjiga, stoga, ostati razočaran ovom poslovnom odlukom Amazona.

Book Depository na svojim stranicama obavještava sve kupce kako će trgovina biti ugašena 26. travnja. Narudžbe će zaprimati sve do toga dana u podne po britanskom vremenu, a s radom (primarno isporukama i podrškom korisnicima) servis će nastaviti do 23. lipnja.

Ovaj je servis osnovan 2004. godine, a pokrenuli su ga tada bivši zaposlenik Amazona Andrew Crawford i njegov poslovni partner Stuart Felton. Amazon ih je preuzeo 2011. godine, kada je servis već imao urede i u Španjolskoj, Južnoafričkoj Republici i Indiji te skladišta u Velikoj Britaniji i Australiji.