Amazon otpušta radnike koji su plasirali povjerljive informacije u javnost

Amazon je otpustio određeni broj zaposlenika u svojim podružnicama u SAD-u i Indiji koji su vanjskim subjektima za novčanu naknadu omogućili pristup Amazonovim internim podacima

Matija Pavlić srijeda, 12. prosinca 2018. u 12:54

Nakon istraživanja koje je proveo Wall Street Journal, Amazon je proveo vlastitu internu istragu koja je rezultirala otpuštanjem određenog broja zaposlenika zbog odavanja povjerljivih internih informacija vanjskim subjektima.

Riječ je o Amazonovim zaposlenicima u SAD-u i Indiji koji su pojedinim prodavačima u zamjenu za novac omogućili pristup Amazonovoj internoj infrastrukturi i raznim povjerljivim podacima.

Ti prodavači na taj su način željeli popraviti svoju negativnu reputaciju te su potencijalno postali nelojalna konkurencija ostalim prodavačima. Nakon otpuštanja zaposlenika Amazon je pristupio i brisanju sumnjivih komentara pohvala za prodavače s inače lošom reputacijom.

Amazon provodi i dodatnu istragu uz pomoć alata za strojno učenje kojim će se nastojati spriječiti narušavanje reputacije kvalitetnih prodavača različitim nepoštenim aktivnostima. Prema određenim izvorima, pristupilo se i značajnom limitiranju pristupa Amazonovim osjetljivijim internim podacima za određene kategorije zaposlenika tvrtke.