Apple još jednom zabilježio rekordan poslovni kvartal

Posljednje tromjesečje prošle godine bilo je najbolje razdoblje za prodaju Appleovih proizvoda i usluga otkako ta kompanija postoji, s prihodom od čak 123,9 milijardi dolara

Sandro Vrbanus petak, 28. siječnja 2022. u 19:35

Posljednje tromjesečje kalendarske godine tradicionalno je najsnažnije za Apple, budući da je to vrijeme kada na tržište obično dolazi nova linija iPhonea, a poklapa se i sa sezonom blagdanske kupovine. Upravo zbog toga Apple ovo razdoblje promatra kao prvi kvartal svoje fiskalne godine, pa je tako za Božić završio Appleov fiskalni prvi kvartal 2022. poslovne godine – i to s rekordnim rezultatom.

Apple je u tri mjeseca, od listopada do prosinca, zabilježio 11%-tni porast prihoda, koji su sada iznosili 123,9 milijardi američkih dolara. Zabilježen je i porast dobiti od 25%, a ona je iznosila 34,6 milijarde dolara. Iz te dobiti odlučili su isplatiti i dividendu od 0,22 dolara po dionici, koja će dioničarima "sjesti" u veljači.

iPhone i dalje vodeći

Gledano po glavnim kategorijama proizvoda, vidljivo je da i je dalje osnovni generator prihoda za Apple njihov najpoznatiji i najprodavaniji proizvod – iPhone. On je u ukupnim prihodima sudjelovao s gotovo 58%, odnosno sa 71,6 milijardi dolara, što je povećanje od 9% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Appleovi prihodi i njihova struktura od 2009. godine na ovamo
Appleovi prihodi i njihova struktura od 2009. godine na ovamo

Nakon iPhonea, najveći su segment poslovanja bile usluge s 19,5 milijardi. Ova kategorija objedinjuje iCloud, Apple Music, prihode s App Storea i ostale pretplate.

Potom slijedi kategorija "ostalo" koja uključuje slušalice AirPods, zvučnike HomePod, Apple Watch i ostale dodatke – ona je zaslužna za prodaju u vrijednosti 14,7 milijardi dolara. Prodaja Mac računala iznosila je 10,8, a iPada 7,25 milijardi dolara u promatrana tri mjeseca.

Manji problemi s čipovima

Kad je riječ o ostatku godine, iz kompanije nisu javno iznosili detaljne prognoze. Tim Cook je tek napomenuo da od tekućeg tromjesečja očekuje nastavak snažnog rasta prihoda u odnosu na prošlu godinu. Kao najveći izazov Cook je još jednom istaknuo opskrbu čipovima, ali ne svih. Njih je nestašica najviše pogodila kad je riječ o tuđim i starijim čipovima. Onih koje dizajniraju sami, a proizvode se samo za njih (ARM čipovi za računala i mobitele, primjerice), za sada imaju dovoljno da bi proizvodnja tekla nesmetanim ritmom.

Po objavi rezultata, koji su ispali bolji nego su to analitičari na Wall Streetu očekivali, cijena Appleove dionice porasla je za više od 6%. Bolje rečeno, vratila se otprilike na razine od prije nekoliko tjedana, budući da je kraj siječnja obilježio pad vrijednosti tehnoloških dionica.