Apple plaća Armu manje od 30 centi tantijema po uređaju

Apple plaća Armu za korištenje njihove tehnologije manje od 30 centi tantijema po uređaju. S druge strane, dva najveća partnera Arma, Qualcomm i Mediatek, plaćaju otprilike dvostruko više

Matej Markovinović subota, 2. prosinca 2023. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple plaća iznenađujuće niske tantijeme Armu za korištenje njihove tehnologije u svojim uređajima. Konkretnije rečeno, tehnološki gigant iz Cupertina plaća Armu manje od 30 centi po uređaju, dok, primjerice, Qualcomm i Mediatek plaćaju otprilike dvostruko više, navodi se u novom izvješću The Informationa.

Izvješće, također, navodi da je matična tvrtka Arma, SoftBank, poprilično nezadovoljna tim aranžmanom. Naime, kada je SoftBank kupio Arm 2016. godine, izvršni direktor Masayoshi Son pokušao je restrukturirati ugovor i podići stope tantijema, ali u tome nije uspio.

Usprkos svemu tome, Apple i Arm nemaju planove za prekid suradnje. U rujnu su potpisali dugoročni ugovor koji vrijedi do daleke 2040. godine, što je znatno dulje od uobičajenih petogodišnjih ugovora.

Apple je, inače, poznat po svojim strategijama za smanjenje troškova koje često prisiljavaju dobavljače na snižavanje cijena, a ponekad čak i na gubitak. Ovaj složeni partnerski odnos s Appleom mogao bi trajati još desetljećima.