Apple u proteklih godinu dana imao prihode od milijardu dolara – dnevno

U najnovijem kvartalnom i godišnjem financijskom izvješću vidljivo je da je Apple, unatoč svim izazovima, zabilježio porast prodaje i dobiti, iako je kriza u opskrbi utjecala i na njih

Sandro Vrbanus petak, 29. listopada 2021. u 12:30

Apple je objavio svoje kvartalne rezultate za posljednje fiskalno tromjesečje 2021. godine, koje je prema njihovom računovodstvu završilo 25. rujna. Samim time, četvrti kvartal poslovne godine donio je i ukupne godišnje rezultate kompanije u kojima je vidljiv snažan dvoznamenkasti rast ključnih pokazatelja.

Unatoč pandemiji i krizi u opskrbi i distribuciji, Apple je u proteklih 12 mjeseci ponovno poslovao rekordno. Prihodi od prodaje uređaja i usluga iznosili su im 365,8 milijardi američkih dolara, odnosno u prosjeku nešto više od jedne milijarde dolara – svakog dana u proteklih godinu dana. Prihodi su ovime porasli za čak 33% u odnosu na godinu prije. Neto dobit je iznosila 94,6 milijardi dolara i za 64% je viša nego u 2020. godini.

Wall Street ipak nezadovoljan

Međutim, ovakvi rezultati nisu ispunili očekivanja analitičara i ulagača s Wall Streeta. Naime, oni su očekivali i nešto veći rast prihoda i dobiti, za koji je Tim Cook naglasio da ga nije bilo moguće ostvariti zbog logističke krize u nabavci komponenti i materijala. Ovi problemi navodno su Apple koštali oko 6 milijardi dolara. Na neispunjena očekivanja cijena dionice je reagirala padom od oko 5% po objavi financijskog izvješća.

U posljednjem tromjesečju, od srpnja do rujna, najviše je rasla prodaja iPhonea (47%), pa je na temelju nje kompanija uprihodila gotovo 39 milijardi dolara. Analitičari su, pak, očekivali oko 41,5 milijarde. Cook je u konferencijskom pozivu s investitorima izjavio i kako ovo izvješće uključuje tek početak prodaje iPhonea 13 i kako su prvi prodajni rezultati vrlo obećavajući. Iz tog razloga kompanija predviđa da će im prvi kvartal fiskalne 2022. godine, koji uključuje razdoblje od listopada do prosinca ove godine, biti još jednom financijski najbolji u povijesti.

"Do sada smo zaključili samo prvi mjesec ovog kvartala. Poremećaji u proizvodnji zbog COVID-a značajno su se popravili, ali nedostatak čipova i dalje je problem", rekao je Cook. Problemi u opskrbi s čipovima tiču se prije svega "starih" čipova, koje kupuju od raznih dobavljača, dok nestašice njihovih novih procesora nema.