Bankrot tvrtke Yota koja stoji iza branda YotaPhone

U javnosti se pojavila infromacija kako je tvrtka Yota poznata po Android pametnim telefonima YotaPhone koji kombiniraju klasični i zaslon baziran na e-ink tehnologiji proglasila bankrot

Matija Pavlić subota, 20. travnja 2019. u 07:00

O tvrtki Yota sa sjedištem na Kajmanskim otocima na našim smo stranicama pisali u nekoliko navrata i to u kontekstu njihovih YotaPhone pametnih telefona s dva zaslona.

Tvrtka je u razdoblju od 2013. do 2017. godine predstavila tri različita YotaPhone Android pametna telefona koji su se na tržištu isticali po dva zaslona, jednim klasičnim (LCD u prvom i AMOLED u preostala dva YotaPhone modela) i jednim zaslonom baziranim na e-ink tehnologiji za prikaz različitih korisnih informacija uz prednost duže autonomije baterije (ukoliko se za prikaz informacija koristi sekundarni e-ink zaslon).

Tijekom 2018. godine tvrtka Yota je iz ruku tvrtke Rostec prešla u ruke kineskog konzorcija, no čini kako ta promjena vlasništva nije pomogla tvrtki u očuvanju financijske stabilnosti te je tvrtka prema službenom glasniku Kajmanskih otoka (Cayman Islands Gazette) proglasila bankrot.

Osim financijskih problema Yota je suočena i sa sudskom tužbom dobavljača zaslona Hi-P Electronicsa zbog nepoštivanja uvjeta ugovora o međusobnoj suradnji.