Virgin Orbit proglasio bankrot i traži kupca

Poslovanje u domeni svemirske tehnologije teško je, skupo i nadasve nesigurno. Dokazuje to propast komercijalnog programa lansiranja malenih orbitalnih raketa iza kojeg je stajao Richard Branson

Sandro Vrbanus utorak, 4. travnja 2023. u 18:08

Britanski milijarder Sir Richard Branson poznat je po svojem avanturističkom duhu, kako u privatnom životu, kad je riječ o raznim pothvatima kojima diže popularnost sebi i svojim biznisima, tako i u poslovnom "avanturizmu". Tijekom karijere pokrenuo je više desetaka kompanija, od kojih je nemali broj njih propao ili je ugašen, dok su neke druge prodane, a treće pak fantastično profitabilne. Njegova je turbulentna karijera ovih dana ponovo pod povećalom javnosti, jer je Virgin Orbit, kompanija specijalizirana za lansiranje malenih orbitalnih raketa sa zrakoplova, u poslovnim problemima.

Ili prodaja ili propast

Nakon neuspješnog posljednjeg lansiranja došlo je do financijskih problema, postali su nelikvidni, prošloga tjedna najavili otpuštanje velike većine radnika, a sada su i službeno prijavili početak procedure bankrota. Nakon što u posljednjim danima nisu uspjeli osigurati novi investicijski kapital, proglašenje bankrota ostala im je jedina opcija.

U tom procesu nadaju se pronaći kupca za svoju kompaniju, poručio je generalni direktor Dan Hart, napomenuvši da će to "dati jasnu sliku o budućnosti kompanije njezinim klijentima, dobavljačima i zaposlenicima".

Tvrdo prizemljenje

Virgin Orbit osnovan je 2017. godine, izdvajanjem iz Virgin Galactica, kompanije koja razvija vlastiti suborbitalni raketoplan i program svemirskog turizma. Cilj Virgin Orbita bio je stvoriti platformu za relativno jeftino lansiranje manjih satelita u Zemljinu orbitu, uz pomoć prerađenog Boeinga 747 , koji bi 22-metarsku raketu LauncherOne podigao do visine od oko 10 kilometara, odakle bi ona nastavila let na vlastiti pogon. Nakon više godina razvoja i testiranja, od šest njihovih takvih lansiranja četiri su prošla uspješno, a dva su završila gubitkom rakete.

Tijekom prošle godine zabilježili su prihode od 33,1 milijun dolara, ali i poslovni gubitak od 191 milijun dolara. Ne uspiju li naći kupca, Virgin Orbit bit će ugašen.