Google preuzima Photomath

Domaći startup, koji stoji iza jedne od najpopularnijih edukativnih aplikacija na svijetu, Photomath, meta je preuzimanja, i to od strane Googlea

Sandro Vrbanus srijeda, 22. veljače 2023. u 14:34

Danas se doznalo da će svjetski tehnološki div Google preuzeti hrvatsku matematičku edukativnu aplikaciju Photomath, tj. istoimenu kompaniju koja ju je razvila.

Photomath je jedna od najuspješnijih hrvatskih aplikacija ikada, već godinama u samom vrhu svjetskih edukativnih aplikacija, a nudi sustav koji prepoznaje rukom pisane ili tiskane zadatke te ih pritom rješava, uz pojašnjavanje postupka i rezultata. Photomath je pokrenut prije gotovo 10 godina, a ova bi akvizicija mogla biti jedna od većih, kad je riječ o preuzimanjima hrvatskih tehnoloških startupa.

Ugovor je potpisan, ali se još neka čekaju određena regulatorna odobrenja, tako da proces akvizicije još uvijek traje – potvrdili su nam iz Photomatha.

Photomath je prije dvije godine bio primio investiciju od 23 milijuna dolara, što je u tom trenutku zatvorilo ukupne cikluse od 40 milijuna dolara investicija u ovu kompaniju. Prošle su godine proslavili 300 milijuna preuzimanja svoje, inače najpoznatije matematičke mobilne aplikacije na svijetu, na kojoj danas radi 200-tinjak zaposlenika.

Danas je objavljeno da je europski antimonopolski regulator postavio rok do 28. ožujka za donošenje odluke o preuzimanju, nakon čega bi novi vlasnik Photomatha trebao postati Googleov krovni koncern Alphabet. Iz te su kompanije dodatno potvrdili kako su u pregovorima s Photomathom još od svibnja prošle godine. "Photomathova će tehnologija pomoći Googleu poboljšati pružati bolja iskustva u učenju matematike učenicima i pomoći u proširenju Googleove ponude pomoći korisnicima za rješavanje domaćih zadaća", kažu.

Osnivač Photomatha Damir Sabol gostovao je početkom mjeseca na našem Bug Future Showu, a što je ispričao u intervjuu uživo, pogledajte u nastavku.