HT u prvoj polovici godine bilježi rast, ali i revidira izglede za drugi dio godine

Usprkos pojačanim makroekonomskim pritiscima Hrvatski Telekom zaključio je prvu polovicu 2022. godine s dobrim financijskim i poslovnim rezultatima, što se odražava u rastu prihoda i EBITDA-e

Sandro Vrbanus petak, 29. srpnja 2022. u 17:09

Hrvatski Telekom objavio je poslovne rezultate za prvih šest mjeseci ove godine. U prvoj polovici 2022. godine organski prihodi rasli su im za 0,5% na 3,5 milijardi kuna, zahvaljujući snažnom razvoju poslovanja pokretnih telekomunikacija.

U prvih šest mjeseci organska EBITDA nakon najmova rasla je za 3,2% na 1,3 milijarde kuna, što je rezultat dobrog poslovnog zamaha i pozitivnog učinka transformacije operativnog modela poslovanja, kažu iz HT-a, no upozoravaju da se rast usporava jer su rastuća inflacija i cijene energenata utjecali na troškove poslovanja u drugom tromjesečju.

U prvoj polovici godine zabilježeno je snažno povećanje organske neto dobiti za 80,3% na 301 milijuna kuna. Osim rasta EBITDA-e tome je pozitivno doprinijela i amortizacija, koja se vratila na svoju uobičajenu razinu nakon vrhunca zabilježenog u prvoj polovici 2021. godine. Organska ulaganja iznosila su 773 milijuna kuna i bila su veća za 12,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prinos dioničarima

Strategija alokacije kapitala pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i namjeru da vratimo vrijednost dioničarima, poručuju u objavi rezultata.

Glavna skupština potvrdila je 25. travnja 2022. godine zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. godinu. Iznos od 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,8%.

U prvoj polovici 2022. godine HT je proveo i najveći otkup dionica u povijesti Društva. Kupili su dodatnih 963.530 vlastitih dionica na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 177,6 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 179,1% u odnosu na prošlu godinu.

Uprava je u srpnju 2022. godine povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica. Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti, bez smanjenja temeljnog kapitala dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo.

Revidirani izgledi za kraj godine

Na početku druge polovice godine očekuje se pogoršanje makroekonomskog okruženja uz rekordno visoke inflacijske pritiske i cijene energenata, što će dodatno nepovoljno utjecati na raspoloživi dohodak korisnika, cijelu industriju i hrvatsko gospodarstvo. Uzimajući u obzir nove izazove, u Hrvatskom Telekomu su prilagodili svoje izglede za kraj godine.

Njihova je ambicija u pogledu prihoda ostala nepromijenjena na razini cijele godine. S obzirom na ubrzanu inflaciju i osobitu nestabilnost povećanja cijena energenata, očekuje se dodatni pritisak na troškovnu osnovicu. Prilagođavaju se očekivanja u pogledu EBITDA-e nakon najmova te nam je sada cilj zadržati je stabilnom i na prošlogodišnjoj razini. Izgledi za kapitalna ulaganja nakon najmova i regionalno širenje ostaju nepromijenjeni.

Izjava predsjednika Uprave

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvu polovicu 2022., Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

"Prvih šest mjeseci 2022. godine zaključili smo s dobrim poslovnim rezultatima koji se odražavaju u stabilnim prihodima, većoj EBITDA-i i neto dobiti, čime smo dodatno ojačali status vodeće pokretne i nepokretne mreže, dok je zadovoljstvo korisnika dosegnulo novi povijesni rekord. Navedena postignuća nastavak su našeg pozitivnog zamaha usprkos izazovima nezapamćeno visokih cijena energenata i jedne od najvećih stopa inflacije u povijesti Hrvatske, pri čemu je za očekivati da će učinci inflacije na našu profitabilnost postati još vidljiviji u drugoj polovici godine. Riječ je o izazovima koji od svih zahtijevaju prilagodbu nepredvidivom i nestabilnom makroekonomskom okruženju.

Istodobno smo i dalje predani ostvarivanju svojih investicijskih planova i pružanju podrške prioritetima zemlje. Naša ulaganja u povećanje optičke i 5G mreže imat će ključnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju te ona predstavljaju platformu budućeg napretka."