HTC: Teška 2018. godina i pad prihoda od 62 posto

Prema analitičaru Bloomerga Timu Culpanu, HTC je imao financijski vrlo tešku 2018. godine te zabilježio dosad najveći pad prihoda od 62 posto na godišnjoj razini

Matija Pavlić subota, 5. siječnja 2019. u 21:30

HTC, nekad jedan od vodećih proizvođača Android pametnih telefona, imao je što se tiče financijskog poslovanja vrlo tešku 2018. godinu.

Prema Bloombergovom analitičaru Timu Culpanu, tajvanska tvrtka je tijekom 2018. godine zabilježila pad prihoda od 62% na godišnjoj razini. To je dakle najgora zabilježena godina za tvrtku, tijekom 2017. godine zabilježen je pad prihoda od 21%, godinu ranije pad prihoda od 36%, a 2015. godine pad prihoda od 35%.

HTC ima velikih problema na tržištu pametnih telefona što je već dosad rezultiralo otpuštanjima radnika i  dogovorom s Googleom koji je uključivao odlazak 2000 HTC-ovih stručnjaka u tvrtku iz Mountain Viewa.

Kako bi se nastojala izvući iz gorućih financijskih problema tvrtka već neko vrijeme nastoji svoje poslovanje preorijentirati na novije tehnologije s područja virtualne stvarnosti, 5G mobilnih mreža i blockchaina (na primjer Vive proizvodi i blockchain pametni telefon Exodus). Upravo su to tehnologije u kojima HTC vidi svoj opstanak i budućnost.