Prihodi OpenAI-ja od ChatGPT-a u narednoj godini bit će veći od milijardu dolara

Novi financijski pokazatelji predviđaju da će tijekom sljedećih 12 mjeseci organizacija OpenAI od svojeg chatbota ChatGPT i s njime povezanih servisa imati značajno veće prihode od očekivanih

Sandro Vrbanus četvrtak, 31. kolovoza 2023. u 07:15

Ogromni operativni troškovi informatičke infrastrukture ChatGPT-a, koji su po nekim procjenama i 700.000 dolara na dan, naveli su neke analitičare da pomisle kako bi OpenAI mogao zapasti u financijske probleme. U kombinaciji s padom broja aktivnih korisnika i ne prevelikim interesom za naplatne usluge, činilo se kako su projekcije o dosezanju godišnjeg prihoda od 200 milijuna dolara u 2023. i milijardu dolara u 2024. godini sasvim nerealne. Međutim, pojavili su se novi podaci koji demantiraju ranije tvrdnje analitičara.

Ipak im ne prijeti bankrot

Određene podatke o financijskom poslovanju OpenAI-ja dobio je portal The Information, koji piše da je OpenAI već sada na putu ka ostvarenju milijarde dolara prihoda u narednih 12 mjeseci. Izvor prihoda im je, dakako, plaćeni pristup ChatGPT-u, njegovim API-jima i povezanim servisima, a novac im se na račune slijeva daleko brže negoli su to donedavno i sami predviđali.

Kompanija OpenAI bila je vrijedna oko 27 milijardi, kada je u njih Microsoft uložio 10 milijardi dolara. Prošle su godine imali tek 28 milijuna dolara operativnih prihoda, no to je bilo prije početka naplate pristupa naprednim opcijama ChatGPT-a. Utjecaj AI chatbota i sami su, očito, bili podcijenili, jer im prihodi rapidno rastu. Sve i da troše oko 700.000 dolara dnevno na pokretanje ChatGPT-a, to mjesečno iznosi 21 milijun dolara. Čak i s dodatnim troškovima poslovanja i osoblja, trenutačni bi im prihodi morali biti sasvim dovoljni da ostanu "u plusu".

Naime, OpenAI već sada, prema najnovijim podacima, bilježi više od 80 milijuna dolara mjesečnih prihoda. Time će ostvariti, ako ne i premašiti, ranije projicirani cilj od milijardu dolara prihoda godišnje. Nastavi li se isti trend, tijekom kalendarske 2024. godine ukupni prihod bit će i značajno veći od toga.

Najveći pokretač prihodovne strane njihovog poslovanja ugovori su s velikim kompanijama iz područja, među ostalim, analitike podataka, kojima korištenje AI alata uvelike smanjuje troškove – pa su samim time spremni platiti za korištenje OpenAI-jevih rješenja.