I Intel najavio poskupljenje svojih čipova

Pod inflatornim pritiscima popustit će i Intel, pa su već počeli svoje kupce obavještavati o poskupljenju većine procesora i drugih poluvodičkih čipova, i to za nezanemarivih 10-20%

Sandro Vrbanus subota, 16. srpnja 2022. u 14:12

Svjetsko tržište informatičke opreme prvo je bilo pogođeno koronakrizom, i to na način da je naglo skočila potražnja za prijenosnim računalima (zbog rada od kuće) ali i za mnogim drugim proizvodima, periferijom, pa tako i komponentama. Potom je došlo do nestašice čipova u brojnim industrijama zbog logističkih problema, a sada slijedi – generalno poskupljenje gotovo svih proizvoda.

Inflatorni pritisci

Osnova svakog računala, mobitela, pa i modernog automobila, danas su poluvodički čipovi, i bez njih nema proizvodnje. Ranije su podizanje cijena za čipove najavili veliki proizvođači poput TSMC-a, UMC-a i Samsunga, a Intel ga je tek bio spomenuo tijekom objave svojih kvartalnih poslovnih rezultata za prvo tromjesečje ove godine. Ovih dana Intel je počeo poskupljenje i najavljivati svojim kupcima, pa su otkriveni i neki detalji o tome.

Iz Intela kažu kako nestašice više nema, budući da su im glavni kupci (proizvođači računala) najavili manju potražnju za procesorima i drugim čipovima, jer očekuju slabiju prodaju. No, inflatorni pritisci natjerali su Intel na poskupljenje, koje bi trebalo biti na razini između 10% i 20%, možda i više od toga, a nove će cijene čipova biti primijenjene kasnije ove godine. Osim procesora za osobna računala i servere, najavljuje se kako će najviše poskupjeti čipovi za bežičnu povezivost, tj. Wi-Fi i slični moduli.

Sve to dovest će vrlo vjerojatno do daljnjeg poskupljenja opreme poput računala i servera, dok će u isto vrijeme prodaja nastaviti padati.