I Intel najavio poskupljenje svojih čipova

Pod inflatornim pritiscima popustit će i Intel, pa su već počeli svoje kupce obavještavati o poskupljenju većine procesora i drugih poluvodičkih čipova, i to za nezanemarivih 10-20%

Sandro Vrbanus subota, 16. srpnja 2022. u 14:12

Svjetsko tržište informatičke opreme prvo je bilo pogođeno koronakrizom, i to na način da je naglo skočila potražnja za prijenosnim računalima (zbog rada od kuće) ali i za mnogim drugim proizvodima, periferijom, pa tako i komponentama. Potom je došlo do nestašice čipova u brojnim industrijama zbog logističkih problema, a sada slijedi – generalno poskupljenje gotovo svih proizvoda.

Inflatorni pritisci

Osnova svakog računala, mobitela, pa i modernog automobila, danas su poluvodički čipovi, i bez njih nema proizvodnje. Ranije su podizanje cijena za čipove najavili veliki proizvođači poput TSMC-a, UMC-a i Samsunga, a Intel ga je tek bio spomenuo tijekom objave svojih kvartalnih poslovnih rezultata za prvo tromjesečje ove godine. Ovih dana Intel je počeo poskupljenje i najavljivati svojim kupcima, pa su otkriveni i neki detalji o tome.

Iz Intela kažu kako nestašice više nema, budući da su im glavni kupci (proizvođači računala) najavili manju potražnju za procesorima i drugim čipovima, jer očekuju slabiju prodaju. No, inflatorni pritisci natjerali su Intel na poskupljenje, koje bi trebalo biti na razini između 10% i 20%, možda i više od toga, a nove će cijene čipova biti primijenjene kasnije ove godine. Osim procesora za osobna računala i servere, najavljuje se kako će najviše poskupjeti čipovi za bežičnu povezivost, tj. Wi-Fi i slični moduli.

Sve to dovest će vrlo vjerojatno do daljnjeg poskupljenja opreme poput računala i servera, dok će u isto vrijeme prodaja nastaviti padati.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

3 - smjerni podni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

35Hz – 30kHz, 90dB, 116dB, 200W, 8 ohma, 28 mm aluminijski visokotonac, za srednje do velike prostorije.

10.998 kn 1.459,69 € 14.100 kn Kupi

TWS party zvučnik

SHARP PS-919BK

14 sati reprodukcije, višebojni svjetlosni show s različitim načinima rada, 130W RMS, Bluetooth, IPX5.

899 kn 119,32 € Kupi