Imitatori Elona Muska ukrali više od dva milijuna dolara u kriptovalutama

'Prevare se s ulaganjem u kriptovalute mogu dogoditi na brojne načine, no sve su pune lažnih obećanja', objašnjava Savezna trgovinska komisija SAD-a

Matej Markovinović utorak, 18. svibnja 2021. u 12:55

Prevaranti koji su se predstavljali kao Elon Musk, ukrali su više od dva milijuna dolara u kriptovalutama od listopada prošle godine, navodi Savezna trgovinska komisija Sjedinjenih Američkih Država (FTC). U posljednjih je šest mjeseci tako gotovo 7.000 ljudi prijavilo gubitke zbog lažnih ulaganja u kriptovalute i to ponajviše oni u dobi između 20 i 30 godina.

U izvješću se FTC-a navodi da se prevare događaju na razne načine, a jedan od njih je i imitiranje poznatih i utjecajnih osoba na društvenim mrežama. Prevaranti se godinama već predstavljaju na Twitteru kao Elon Musk, pa tako stave istu profilnu sliku i neprimjetno napišu korisničko ime pogrešno, prenosi The Verge.

Imitatori Muska tako zatraže od žrtava da im pošalju određenu količinu kriptovaluta, a zauzvrat će im uvišestručiti poslanu količinu. Twitterovi se moderatori već duže vrijeme bore protiv ovakve vrste prevare, no one i dalje prevladavaju na platformi, a jednom kada žrtva pošalje svoj novac, skoro ga je nemoguće povratiti.

Potrošači izgubili više od 80 milijuna dolara

„Svatko tko kaže da morate platiti kriptovalutom, novčanom doznakom (wire transfer) ili poklon bonom je prevarant. Ako platite, obično nema načina da vam se vrati novac“, objašnjava FTC. Ističu i činjenicu da su potrošači u posljednjih šest mjeseci izgubili više od 80 milijuna dolara zbog prevara s ulaganjem u kriptovalute, što je skok od više od deset puta u odnosu na godinu prije toga. Dodaju i da potrošači u prosjeku izgube oko 1.900 dolara putem ovih prevara.

Podsjećamo da se prošloga ljeta dogodio veliki hakerski napad u kojem su hakirani deseci verificiranih korisničkih računa na Twitteru, među kojima je bio i Muskov. Naime, na hakiranim su se računima pojavile prevarantske objave o dijeljenju besplatnih kriptovaluta, a na njih je očito „nasjelo" i  mnogo ljudi, jer su hakeri tako dobili skoro 120.000 dolara.