Intel bi proizvodio čipove u EU, ali samo ako dobije 8 milijardi eura subvencija

Kako bi predstavljali snažniju konkurenciju tvrtkama iz Azije, Intel ima ideju značajno proširiti svoje proizvodne kapacitete u Europi i SAD-u, no za to im treba njihova značajna pomoć

Sandro Vrbanus subota, 1. svibnja 2021. u 16:21

I Europa i SAD imaju ideju kako bi se na njihovom teritoriju trebalo proizvoditi više poluvodičkih čipova. I jedna i druga inicijativa usmjerene su ka tome da europski, odnosno američki kontinent, postanu konkurentniji u globalnom razmjerima i u tom se pogledu lakše natječu s dalekoistočnim zemljama. Europski plan Digitalni kompas 2030, podsjetimo, kaže kako Europska unija želi do kraja ovog desetljeća na sebe preuzeti petinu globalne proizvodnje najmodernijih poluvodiča, uključujući procesore.

Proizvodnja može, ali…

Kako bi se to ostvarilo potrebno je privući kompanije koje se tom proizvodnjom bave, a jedna od njih, Intel, sada je navela i svoje uvjete za pokretanje masovne proizvodnje u EU. Prvi čovjek kompanije Pat Gelsinger prvi je puta ovoga tjedna javno izjavio kolika bi im javna subvencija bila potrebna da bi im ideja proizvodnje u Europi bila prihvatljiva. Kako bi mogli proizvoditi u Europi i biti pritom konkurentni azijskim tvrtkama, Gelsinger kaže da im je za to potrebno oko 8 milijardi eura od Europske unije i njezinih država članica.

Nestašica čipova je nešto što si EU više ne želi dozvoliti
Nestašica čipova je nešto što si EU više ne želi dozvoliti

Iako se Intel kasnije službeno ogradio od ove izjave, navodeći kako nije riječ o službenom zahtjevu i točnom iznosu, nisu se ogradili od činjenice da bi im za pokretanje proizvodnje na europskom tlu trebali oveći iznosi u obliku bespovratnih poticaja.

Gelsinger se ovoga tjedna sastao s Povjerenikom EK za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom, s kojim je diskutirao upravo o ovoj temi.

Intel je navodno jedina od velikih kompanija koje se bave poluvodičima, a koja je pozitivno odgovorila na europski plan o prenošenju 20% svjetske proizvodnje čipova u EU. TSMC, čiji predstavnici su se također nedavno sastali s Povjerenikom, nema interesa proizvoditi čipove u Europi. Europa, međutim, planira osnovati i udruženje (alijansu) lokalnih proizvođača koju bi činili STMicroelectronics, NXP, Infineon i ASML, te je dovoljno osnažiti kako bi Europa manje ovisila o stranim dobavljačima.