iPhone XR najprodavaniji telefon u Q3 2019.

Istraživanje je pokazalo kako je iPhone XR tijekom trećeg kvartala 2019. godine bio najprodavaniji pametni telefon. Zahvaljujući tome, sam drži 3% tržišnog udjela

Stjepan Bilić petak, 27. prosinca 2019. u 07:00

Analitička tvrtka Counterpoint Research objavila je izvještaj vezano uz prodaju pametnih telefona tijekom trećeg kvartala 2019. godine. Kako se pokazalo u navedenom razdoblju najviše se kupovao iPhone XR. Zahvaljujući tome, iPhone XR sam drži 3% tržišnog udjela.

iPhone XR se na prvom mjestu ljestvice nalazi još od Q4 2018. godine kada je službeno predstavljen. Na istom popisu našao se još jedan Appleov telefon – iPhone 11 kojemu je tržišni udio od 1,6% osigurao peto mjesto na Counterpointovoj ljestvici.

Kao drugi najprodavaniji telefon u Q3 2019. pokazao se Samsungov Galaxy A10 koji trenutno drži 2,6% tržišnog udjela. Na trećem mjestu nalazi se ponovno Samsungov uređaj – Galaxy A50 (1,9%). Na četvrtom mjestu sa 1,6% tržišnog udjela nalazi se Oppo A9.

Izvor: Counterpoint
Izvor: Counterpoint

I dok Apple, Samsung i Oppo imaju više od jednog telefona na ljestvici, proizvođači poput Xiaomija i Huaweija imaju samo po jedan. Oni se ujedno nalaze na zadnja dva mjesta ljestvice. Na devetom mjestu je Xiaomijev Redmi 7A (1,2%), a na desetom Huaweijev P30 (1,1%).

U odnosu na godinu dana ranije zamjetan je pad broja flagshipa na ljestvici. Dok ih je prošle godine bilo pet, ove ih je samo tri. Jedan od razloga je zasigurno to što su se uređaji iz srednjeg segmenta dosta popravili po pitanju specifikacija uz zadržavanje prihvatljivih cijena.