Microsoft na krilima AI-ja bilježi velik rast prihoda i dobiti

Kompanija koja je jedan od lidera na području umjetne inteligencije ističe da je za njihove prodajne rezultate u oblaku primarno zaslužan utjecaj upravo AI tehnologija

Sandro Vrbanus srijeda, 25. listopada 2023. u 14:51

Kriza u IT industriji možda je dovela do otpuštanja u Microsoftu i smanjenja plaća njegovim čelnim ljudima, ali nije baš utjecala na prihode i dobit kompanije. U upravo objavljenim rezultatima za proteklo tromjesečje, odnosno njihov prvi kvartal fiskalne 2024. godine, tehnološka kompanija iz Redmonda iskazala je rezultate bolje od očekivanih.

Pozitivan zamah

Samo u promatrana tri mjeseca, od srpnja do rujna ove godine, ubilježili su prihode od 56,5 milijardi dolara, čak 13% više nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno im je i neto dobit porasla za 27% te iznosi 22,3 milijarde dolara. Najzaslužniji za tako dobre rezultate je dio poslovanja posvećen oblaku (uključivo i Azure), čiji prihod je porastao za 24% i iznosi 31,8 milijardi dolara.

Satya Nadella, pak, u objavi rezultata ističe da je generator rasta umjetna inteligencija, odnosno Microsoftov program "kopilota", koji će pojedince i organizacije diljem svijeta "uvesti u AI eru", a i oni je već koriste na svim razinama tehnološkog stacka, na svakom radnom mjestu i u svakom poslovnom procesu, kako bi svojim korisnicima omogućili povećanje produktivnosti.

Porast prihoda zabilježen je i u ostalim divizijama, pa tako odjel Productivity and Business Processes (koji uključuje Office, LinkedIn i Dynamics) raste 13%, a Personal Computing (softver, Xbox, Surface, Bing) bilježi 3% veće prihode nego u istom razdoblju lani.

Nakon objave rezultata, vrijednost Microsoftove je dionice (nakon zatvaranja burze) porasla za gotovo 4%. Tržišna kapitalizacija, tj. vrijednost svih dionica ove kompanije trenutačno je na 2,46 bilijuna američkih dolara, što ih smješta na drugom mjestu po tom pokazatelju, odmah iza Appleove aktualne vrijednosti od 2,71 bilijuna dolara.