Neslužbeno, Microsoft bi mogao otpustiti 11 tisuća zaposlenika, ali nastavlja ulagati u AI

Među otpuštenima trebalo bi biti najviše radnika s inženjerskih pozicija, a u jednom bi potezu kompanija na ovaj način, na globalnoj razini, smanjila broj zaposlenih za oko 5%

Sandro Vrbanus srijeda, 18. siječnja 2023. u 13:02

Nedavno je Satya Nadella, prvi čovjek Microsofta, govorio o dvije "bolne" godine koje slijede IT sektoru, a nakon njih novu bi revoluciju i živost na to tržište trebale donijeti tehnologije umjetne inteligencije. Njegova predviđanja poklapaju se i s onim što u Microsoftu rade i najavljuju. Naime, Bloomberg doznaje kako se u Microsoftu sprema veliki val otkaza u narednim mjesecima. Kompanija, koja diljem svijeta zapošljava oko 220 tisuća ljudi, smanjit će taj broj za oko 5%, što znači da bi bez posla u Microsoftu uskoro moglo ostati oko 11 tisuća zaposlenika.

Val otkaza

Pozicije će biti "rezane" u svim odjelima, a najviše bi trebale biti zahvaćeni inženjerski odjeli, barem prema informacijama koje su za sada, neslužbenim kanalima, dospjele u javnost. Ovaj val otkaza bit će veći od svih nedavnih unutar Microsofta. Usporediv je s otpuštanjima unutar Mete, koja su tijekom prošle godine zahvatila također oko 11 tisuća zaposlenika. Microsoftov potez ipak će biti manje značajan od Amazonovoga, jer oni planiraju otpustiti i do 18 tisuća ljudi.

Za usporedbu, Microsoft je bio jedan od većih dobitnika tijekom dvije pandemijske godine, kad je riječ o poslovnim rezultatima. U tim su godinama zaposlili oko 50 tisuća ljudi, a sada, s usporavanjem rasta poslovanja, stvaraju se, očito, i viškovi. Sljedećega tjedna Microsoft će objaviti svoje najnovije poslovne rezultate, pa bi se tada moglo doznati više o planovima za naredno razdoblje.

Ulaganja u AI

Drugi dio Nadellinih predviđanja također se polako ostvaruje. Njegova je kompanija službeno objavila da će u svoje brojne proizvode integrirati sustave umjetne inteligencije, razvijene s organizacijom OpenAI. Usluga Azure OpenAI tako će svim korisnicima nuditi izravan pristup do servisa kao što su ChatGPT, Codex ili DALL-E 2, i to unutar Azure okruženja.

Povrh toga, i dalje se govori o nadolazećem velikom ulaganju Microsofta u OpenAI. Ono bi trebalo iznositi oko 10 milijardi dolara, što bi kompaniji dalo veliku kontrolu nad budućnošću njihove umjetne inteligencije, ali i mogućnost daljnjeg integriranja AI pomoćnika u svakodnevne uredske alate – Word, Outlook, Excel i ostala softverska rješenja za širu publiku.

Otkazi potvrđeni

NADOPUNA: Microsoft je službeno najavio da će smanjiti broj zaposlenih za oko 10.000 do kraja trećeg fiskalnog tromjesečja ove godine (dakle, kalendarski, do kraja ožujka). Neki od onih, koji će biti otpušteni, već sada dobivaju obavijesti o tome.