Netflixovo poskupljenje pokazalo se kao ispravan potez

Povećanje cijena nije uzrokovalo veliko nezadovoljstvo među korisnicima, a investitori su pohrlili kupovati dionice Netflixa

Sandro Vrbanus subota, 7. listopada 2017. u 20:40

U tjednu koji je na izmaku Netflix je objavio kako će svojim pretplatnicima u SAD-u i nekoliko drugih velikih tržišta povećati cijene Standard i Premium paketa sa 9,99 na 10,99 i s 11,99 na 13,99 dolara. Povećanje mjesečne pretplate od jednog ili dva dolara korisnici nisu dočekali s odobravanjem, ali nije primijećeno niti da su se pretjerano bunili po društvenim mrežama, pa bi se moglo reći da je sve prošlo gotovo bezbolno.

netflixova dionica stoji bolje nego ikada

S druge strane, investitori su s oduševljenjem dočekali ovakav način povećanja Netflixovih prihoda, pa su krenuli u značajnijem broju kupovati njihove dionice. To je rezultiralo porastom cijene od preko 7% u samo jednom danu, pa je Netflixova dionica dotaknula razine od preko 198 dolara, najviše ikada. Rezultat je to oslanjanja na podatke iz prošlosti, kada je Netflix u 2014. i 2015. podizao cijene osnovne pretplate za po 1 dolar, a što nije imalo gotovo nikakav učinak na rast broja pretplatnika tog servisa.

Investitori sada očekuju kako će se rast broja korisnika Netflixa nastaviti unatoč poskupljenju, i vrlo su optimistični što se tiče budućeg poslovanja ove kompanije.

Usput rečeno, do daljnjega će cijene svih paketa Netflixa za korisnike u Hrvatskoj ostati kakve su bile i do sada: 7,99 eura za osnovni paket (1 uređaj), 9,99 eura za Standard (2 uređaja, HD) te 11,99 eura za Premium paket (4 uređaja, UHD).