Nikad veća ulaganja u europske i hrvatske tehnološke startupe

Fondovi rizičnog kapitala ove su godine uložili 40% više u tech stratupe iz Europe, uz ukupno više od 34 milijarde dolara investiranih u rješenja iz područja od financija do mobilnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. studenog 2019. u 10:54

Europski tehnološki startupi tijekom 2019. godine prikupili su ukupno rekordnih 34,3 milijarde dolara u obliku investicija od raznih fondova rizičnog kapitala, objavila je istraživačka kuća Atomico u svojem izvješću The State of European Tech 2019. Ovim iznosom europski su startupi povećali prikupljeni kapital za 40% u odnosu na prošlu godinu, dok je u isto vrijeme zabilježen pad sličnih investicija u Aziji i SAD-u.

Na europskom tlu najviše kapitala slijevalo se prema startupima u Ujedinjenom Kraljevstvu, a slijede ga Njemačka, Francuska, Švedska, Nizozemska i Švicarska. Povećanje uloženog kapitala pokazuje da je prosječna investicija porasla u odnosu na 2018. godinu – naime, broj investicija u Europi ostao je gotovo nepromijenjen na oko 4.000 kapitalnih ulaganja u startupe.

Prosjek podižu i najveće pojedinačne kapitalne investicije: na tri najveća ulaganja ove godine otpada 2,4 milijarde dolara. Njih su dobili švedski Northvolt, Deliveroo, te rumunjski UiPath. Vodeće industrije u koje se ove godine ulagalo bile su fintech i poslovni softver, dok značajno mjesto zauzimaju industrija zdravlja, energetike, transporta, hrane, robotike, putovanja, sigurnosti i marketinga.

A gdje je Hrvatska u svemu tome?

Izvor: Atomico
Izvor: Atomico

Prema podacima iz ovog istraživanja u Hrvatskoj su ulaganja fondova rizičnog kapitala značajno porasla. 2017. iznosila su 36 milijuna, 2018. godine tek 10 milijuna, da bi u 2019. godini iznosila čak 122 milijuna američkih dolara. Potonji iznos uložen je u 9 hrvatskih startupa, a našu zemlju smješta na 26. mjesto od 30 promatranih u sklopu istraživanja – odmah iza Mađarske, a ispred Češke.

Istraživanje ne navodi detaljnije podatke o strukturi ulaganja u hrvatske tehnološke startupe, no izdvaja našu zemlju kao jednu od top 10 u prikupljenom kapitalu kad je riječ o industriji prijevoza. Pretpostavljamo, stoga, da su ovdje uračunate ovogodišnje investicije u Rimac Automobile.