Novi direktor OpenAI-ja bit će suosnivač Twitcha Emmett Shear, a Sam Altman ide u Microsoft!

Nakon turbulentnog vikenda i dugotrajnih pregovora u nedjelju, plan o povratku Sama Altmana na čelno mjesto OpenAI-ja je propao, a upravni je odbor pronašao njegovu zamjenu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. studenog 2023. u 10:46

Protekli vikend bio je iznimno nepredvidiv i buran u kompaniji OpenAI. Prvo je u petak upravni odbor naprasno smijenio CEO-a Sama Altmana, da bi se već u subotu pričalo o njegovom povratku i smjeni uprave. Altman se u nedjelju pojavio na pregovorima, koje je navodno inicirao Satya Nadella iz Microsofta kao glavni investitor, pa se pokušalo naći rješenje.

Rasplet drame

Informacije o tome što se tamo događalo došle su do javnosti, ali su šture, ponekad kontradiktorne i neprovjerene. U svakom slučaju, nakon višesatnih razgovora Altman je navodno napustio prostore OpenAI-ja, po posljednji put, a uprava je odlučila za njegovu zamjenu angažirati Emmetta Sheara, suosnivača i dugogodišnjeg direktora Twitcha. Time će završiti i vikend-ideja o tome da Mira Murati, tehnička direktorica, bude na čelu organizacije.

Emmett Shear
Emmett Shear

Vijesti o odluci zaposlenicima je objavio predsjednik uprave OpenAI-a Ilya Sutskever. Upravni odbor ovime ostaje na svojim pozicijama i zadržava kredibilitet. Naime, da su odlučili poništiti odluku o smjeni Altmana, vjerojatno bi i sami morali otići, ali bi možda bili i pravno odgovorni za svoje postupke.  Odgovornost bi primarno bila zbog činjenice da su optužili Altmana za neiskreno ponašanje, a potom to povukli. Na ovaj način uprava dobiva što je i htjela, novog direktora, no OpenAI ostaje bez svojeg najprepoznatljivijeg lica, lidera i čovjeka koji im je donio ogromne investicije u posljednjim godinama.

Altman i Brockman idu u Microsoft

Nakon ovog raspleta krize kratkom se izjavom na X-u javnosti obratio i Satya Nadella, dodavši novi zaplet. Iako ostaju predani OpenAI-ju i suradnji s novim direktorom, u Microsoftu su odlučili Sama Altmana i Grega Brockmana uzeti pod svoje. Dojučerašnji vođe OpenAI-ja sada će postati dio Microsoftovog tima za istraživanje umjetne inteligencije. Ovaj potez potvrđuje nagađanja o tome da je Nadella bio šokiran otkazom Altmanu, kao i da je upravo bio pokretač pokušaja da se Altmana zadrži. Kada to nije uspjelo, ponudio mu je novi posao, radije nego da čeka da ovaj pokrene novu kompaniju.

Cijela ova drama odigrala se preko vikenda, dok su američke burze bile zatvorene, pa je Microsoft vjerojatno uspio "spasiti" svoju dionicu od oštrog pada početkom trgovanja u ponedjeljak. Naime, čim se pročula vijest o smjenama iz OpenAI-ja, upravo Microsoftova dionica bila je pod velikim negativnim pritiskom u aftermarket trgovanju. Hitnim Nadellinim potezom, objavljenim usred noći po američkom vremenu, a nekoliko sati prije otvaranja burzi, sentiment bi na početku trgovanja mogao biti značajno pozitivniji.