Sam Altman iznenada napušta OpenAI, smijenio ga upravni odbor

Prvi čovjek kompanije koja je gotovo pa samostalno pokrenula AI revoluciju i tehnološkom svijetu dala ChatGPT i DALL-E, preko noći je smijenjen. Razlozi za ovako iznenadnu odluku nisu poznati

Sandro Vrbanus subota, 18. studenog 2023. u 01:02

Kasno u petak po hrvatskom vremenu svijetom tehnologije odjeknula je iznenađujuća i potpuno neočekivana vijest – Sam Altman, prvi čovjek OpenAI-ja, primoran je napustiti tu kompaniju. Altman je jedan od osnivača neprofitne organizacije za umjetnu inteligenciju OpenAI, koja se kasnije transformirala u komercijalnu, a javnost ga vidi kao glavnog pokretača u njihovim recentnim uspjesima – posebice u "demokratizaciji" umjetne inteligencije, koja se sada dostupna svakome kroz ChatGPT ili DALL-E. Također, vodio je OpenAI kroz procese prikupljanja investicija i doveo ih do toga da vrijede možda i 80 milijardi dolara.

Smjena bez jasno objavljenih razloga

Još prošloga tjedna Altman je održao otvorno predavanje na njihovoj developerskoj konferenciji i objavio nove funkcije i dodatke ChatGPT-u. uzbuđeno je govorio o budućnosti umjetne inteligencije i suradnji s Microsoftom i ostalima. Ovoga tjedna u jednom je intervjuu najavio i kako OpenAI već radi i na daleko naprednijem, ali i nešto drugačijem modelu GPT-5, koji će uskoro početi i trenirati. Bio je aktivan kako na društvenim mrežama tako i u poslu, pa ništa nije dalo naslutiti da bi mogao do kraja tjedna iznenada napustiti poziciju CEO-a.

Sam Altman prije nekoliko dana otvorio je DevDay
Sam Altman prije nekoliko dana otvorio je DevDay

Objašnjenje kompanije formulirano je prilično neodređeno: "Odlazak gospodina Altmana uslijedio je nakon procesa savjetodavne revizije upravnog odbora, koji je zaključio da on nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom, ometajući time sposobnost uprave da ispunjava svoje dužnosti. Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI", poručili su.

Privremena uprava

Iz OpenAI-ja su također priopćili da će njegovu poziciju privremenu preuzeti dosadašnja tehnička direktorica Mira Murati, a Altman će ne samo prestati biti generalnim direktorom – povrh toga otići će i iz uprave i iz kompanije u potpunosti, što je vrlo neuobičajeno u poslovnom svijetu u redovnim okolnostima. Sve to mnogima je odmah zazvučalo čudno, tj. odmah nakon ove objave pojavile su se špekulacije da okolnosti nisu redovne. Ili se "iza brda valja" nešto poput velikog skandala, ili je kompanija u velikim problemima.

Mira Murati
Mira Murati

Iako su, kažu iz uprave, zahvalni Altmanu na svemu učinjenome, smatraju da je kompaniji sada potrebno novo vodstvo. Izabrana privremena direktorica vodit će poslovanje dok se ne pronađe Altmanov trajni nasljednik. Greg Brockman, do sada efektivno prvi direktor u hijerarhiji ispod Altmana, također je degradiran s pozicije predsjednika upravnog odbora, ali ostaje i dalje zaposlenik OpenAI-ja.

"Većina odbora je neovisna, a neovisni članovi kao direktori nemaju udjel u OpenAI-ju. Iako je tvrtka doživjela dramatičan rast, temeljna odgovornost uprave ostaje unapređenje misije OpenAI-ja i očuvanje načela njegove osnivačke povelje", zaključuje se u priopćenju.

Altman se nakon službenog priopćenja i sam obratio javnosti kratkom objavom na X-u, u kojoj je tek poručio da je u OpenAI-ju volio raditi s talentiranim ljudima te da će o svojim budućim koracima govoriti kasnije.