OpenAI ipak želi Sama Altmana natrag?

Šokantan otkaz prvom čovjeku OpenAI-ja protekloga petka do subote je izazvao brojne reakcije, a do nedjelje se već počelo pisati o tome da bi upravni odbor mogao razmotriti poništavanje svoje odluke

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. studenog 2023. u 14:18

U petak u 16 sati po lokalnom vremenu, kada su se već svi spremali za vikend, a burze bile zatvorene, upravni odbor OpenAI-ja naprasno je otpustio svojeg generalnog direktora, Sama Altmana. Ovaj potez iznenadio je ne samo njega i javnost, nego i najbliže suradnike u kompaniji, kao i njihove najveće investitore. O svemu, navodno, ništa unaprijed nisu znali ni u Microsoftu, koji drži 49% vlasništva, niti u fondovima rizičnog kapitala koji su svoje milijune uložili u OpenAI.

Ćaća se vraća?

U satima nakon šokantne objave uslijedile su brojne reakcije, špekulacije i općenito nesigurnost. Microsoftova dionica je nakon zatvaranja burzi (u tzv. "aftermarketu") počela gubiti na vrijednosti, a analitičari su izradili bezbroj mogućih scenarija o tome što će biti sljedeći Altmanov potez. Međutim, vjerojatno nitko od njih nije očekivao informaciju koja se pojavila tridesetak sati nakon naglog otkaza – Sam Altman navodno je već dobio ponudu da se vrati na mjesto CEO-a već u ponedjeljak!

Izvori iz Silicijske doline kažu da su u upravnom odboru spremni poništiti svoju odluku, vjerojatno zatečeni činjenicom da bi Altmana na odlasku pratila velika količina donedavnih suradnika, ali i ozbiljno potaknuti pritiskom onih koji su u OpenAI uložili mijarde.

Pregovori o povratku započeli su vrlo brzo, a uprava je čak ponudila i svoje ostavke, sve kako bi se Altman i bliski suradnik mu Greg Brockman vratili u kompaniju. Ipak, ta odluka nije dugo trajala, jer je trebala biti potvrđena do 17 sati u subotu, što se nije dogodilo.

Sam Altman, navodno, ima pomiješane osjećaje oko mogućeg povratka. Svakako bi želio vidjeti značajne promjene u upravljanju ako se odluči vratiti. U suprotnom, mogao bi OpenAI-ju "pokupiti" najveće talente i s njima pokrenuti novi startup… drama se, dakle, nastavlja.