OpenAI primio novu investiciju od 300 milijuna dolara

Razvoj najmoćnije umjetne inteligencije na svijetu donio je OpenAI-ju novu investiciju. Nakon ove runde financiranja vrijednost je njihove kompanije postavljena na 27-29 milijardi dolara

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. svibnja 2023. u 07:00

Početkom godine, nedugo nakon što se zahuktala priča o ChatGPT-u, Microsoft je produbio strateško partnerstvo s njegovim tvorcem, kompanijom OpenAI, u koju je tada uložio 10 milijardi dolara. Tada je vrijednost OpenAI-ja, prema udjelu koji je Microsoft za svoje ulaganje dobio, bila postavljena na 29 milijardi dolara.

Financijska injekcija

S istom tržišnom valuacijom (službene procjene kažu 27-29 milijardi dolara) odrađena je nova runda financiranja, u kojoj je OpenAI prikupio dodatnih 300 milijuna dolara prodajom dionica. Ovoga puta u njih su uložili redom veliki investicijski fondovi rizičnog kapitala, od kojih se spominju Tiger Global, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive, K2 Global i Founders Fund. Neki od njih i od ranije su imali posjedovali broj dionica.

Službenih informacija iz OpenAI-ja o ovome nema, budući da nije riječ o kompaniji s dionicama izlistanima na burzi, pa nisu u obvezi prijavljivati privatne prodaje vlastitih dionica. Smatra se kako je Microsoftovo ulaganje početkom godine bilo strateškog karaktera, o čemu smo svjedočili i u proteklim mjesecima sve dubljom integracijom ChatGPT-a i DALL-e sustava u Microsoftove usluge. S druge strane, ulaganja fondova u ovom trenutku služe više kao financijska injekcija. S novim ulagačima, udio vlasništva u OpenAI-ju, koji drže vanjski dioničari, premašio je 30%.

Skup rad AI-ja

Sustav koji razvija i održava najpopularnije AI alate na svijetu "gladan" je novca – OpenAI mora financirati stručnjake koji na tome rade, njih 400-tinjak, potom vanjske suradnike diljem svijeta koji pomažu u lokaliziranom treningu modela, a najveći trošak sigurno im je računalna infrastruktura. Procjene kažu da samo ChatGPT potroši i do 700.000 dolara dnevno na rad servera.

Krajem prošle godine procjene su govorile da je dnevni iznos oko 100.000 dolara, no to i ne čudi, budući da je rast broja korisnika ogroman. SimilarWeb je izvijestio da je u veljači ChatGPT premašio milijardu, a u ožujku je dostigao već 1,6 milijardi posjeta.