Potvrđeni su veliko ulaganje Microsofta u OpenAI i nastavak suradnje

Suradnja s organizacijom, o čijoj se umjetnoj inteligenciji govori kao niti o jednoj drugoj do sada, Microsoftu će donijeti dugoročni pristup toj tehnologiji, a OpenAI-ju milijarde dolara

Sandro Vrbanus utorak, 24. siječnja 2023. u 13:18

OpenAI, organizacija koja je izradila najveće hitove u svijetu umjetne inteligencije do sada, ilustratora DALL-E, pomoćnika za programiranje GitHub Copilot ili chatbota ChatGPT, službeno je objavila da će proširiti svoju suradnju s Microsoftom. Potvrđeno je to i iz ove kompanije, nakon nekoliko tjedana nagađanja o velikom ulaganju i integriranju sustava pogonjenih umjetnom inteligencijom u uredske alate, tražilicu i druge proizvode.

Prema službenim priopćenjima, među partnerima je dogovorena višegodišnja suradnja, kao i ulaganje na razini od više milijardi dolara. Microsoft je bio jedan od prvih ulagača u OpenAI i u njih je uložio prvo milijardu, a sada, izgledno je, i do 10 milijardi dolara. OpenAI kaže da će im novo ulaganje omogućiti nastavak neovisnog istraživanja i razvoja AI sustava, koji su sve sigurniji, korisniji te moćniji. Microsoft poručuje da će učiniti sve da ubrzanje revolucije u tom području osjeti i širok krug korisnika.

Opsežna suradnja

OpenAI, unatoč ovom komercijalnom partnerstvu, ostaje kompanija s planom ograničenog profita, dok njome upravlja istoimena neprofitna organizacija. Time osiguravaju da prikupljanje kapitala bude usmjereno izravno ka ostvarenju njihovih ciljeva, bez žrtvovanja vrijednosti kojima su vođeni. Iz Microsofta dijele taj stav.

Tri su područja na koja će se partnerstvo nastaviti fokusirati. Prvo od njih je superračunalstvo – Microsoft će nastaviti širiti svoju mrežu superračunala kako bi OpenAI-ju omogućio infrastrukturu za nastavak istraživanja i razvoja umjetne inteligencije. Istodobno će rasti i mogućnost Azurea da klijentima ponudi primjenu AI aplikacija na globalnoj razini.

Drugo područje bit će širenje AI iskustava, gdje će Microsoft kroz svoje proizvode širiti dostupnost do AI alata i nuditi nove usluge potpomognute umjetnom inteligencijom. To uključuje i nedavno najavljeni Azure OpenAI Service. I treće, Microsoftov će Azure će nastaviti biti ekskluzivni pružatelj cloud usluga za OpenAI.

"Stvorili smo partnerstvo s OpenAI-jem oko zajedničke ambicije, kako bismo odgovorno unaprijedili istraživanje vrhunske umjetne inteligencije i demokratizirali je kao novu tehnološku platformu", rekao je prvi čovjek Microsofta, Satya Nadella.


ChatGPT Pro

Ovih dana počela je kružiti vijest o tome kako OpenAI testira "Pro" verziju svojeg hit proizvoda, ChatGPT-a. Chatbot, s kojim su već popričali milijuni ljudi, pokazuje se kao velik potencijal, pa njegovi tvorci imaju ideju i kako ga monetizirati. Naplaćivali bi, kako su neki korisnici primijetili, pretplatu od 42 dolara na mjesec za njegovo napredno korištenje.

Pretplatnici bi za tu cijenu dobili prioritet u pristupu, ne bi se susretali s prezauzetošću sustava, dobivali bi odgovore brže i bez ograničenja u količini upita. Takav pristup osiguravao bi i skaliranje za profesionalnu upotrebu te korištenje ChatGPT-a putem API-ja. Određeni broj korisnika s liste čekanja već je dobio pozivnicu za ChatGPT Professional, pa se čini kako će OpenAI vrlo brzo započeti s ostvarivanjem prihoda na ovom sustavu.