'Otac internetske neutralnosti' pridružuje se Bidenovoj administraciji

Tim Wu se zalaže za antitrustovske politike protiv monopolista kao što su Facebook, Google i Amazon

Matej Markovinović subota, 6. ožujka 2021. u 06:00

Tim Wu, čovjek koji je utvrdio izraz „internetska neutralnost“, objavio je na Twitteru da se pridružuje Bidenovoj administraciji gdje će raditi na tehnologiji i politici tržišnog natjecanja u Nacionalnom ekonomskom vijeću.

Wu je jedan od najpoznatijih zagovornika besplatnog i otvorenog interneta te se godinama zalagao za koncept internetske neutralnosti, odnosno ideje da se internet ne bi trebao ni na koji način ograničavati. Posljednjih se godina također istaknuo u pitanju antitrustovske regulacije protiv velikih tehnoloških tvrtki poput Googlea, Facebooka i Amazona, tvrdeći da su one postale prevelike te da im nedostaje konkurencije.

„Mislim da se svi udaljavaju od monopola te smatram da to šteti inovacijama u tehnološkom sektoru“, izjavio je Wu u Vergecastu 2018. godine. Mnogi su korisnici Twittera čestitali novom članu Bidenove administracije, a posebno se istaknula senatorica Amy Klobuchar.

„Radujem se suradnji s Timom na modernizaciji antitrustovske regulacije, jačanju našeg gospodarstva te zaštiti radnika i potrošača“, objavila je Klobuchar.