Pad prihoda i dobiti HT-a u prvih devet mjeseci godine

Rezultatima u području mobilnih telekomunikacija i ICT rješenja gotovo je neutraliziran pad prihoda zbog izlaska iz energetskog poslovanja i pada u području govornih usluga u fiksnoj mreži

Sandro Vrbanus četvrtak, 31. listopada 2019. u 15:00

Hrvatski Telekom objavio je danas svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za prvih devet mjeseci 2019. godine.

Konsolidirani prihodi u prvih devet mjeseci 2019. ostvareni su u iznosu od 5.713 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 1,3% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Unutar toga ostvaren je rast prihoda u područjima Pokretnih telekomunikacija, Širokopojasnog pristupa i TV-a te Sistemskih rješenja, kažu iz HT-a.

EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova u prvih devet mjeseci 2019. iznosi 2.238 milijuna kuna, što je manje za 4,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 39,2%.

U usporedbi s istim razdobljem 2018., neto dobit nakon manjinskih udjela smanjena je 18,3% te iznosi 677 milijuna kuna.

Daljnja ulaganja u infrastrukturu

Hrvatski Telekom nastavio je s kapitalnim ulaganjima u mobilnu i u širokopojasnu fiksnu mrežu. Optička pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 428 tisuća kućanstava. U razdoblju od siječnja do rujna 2019. 40.000 novih kućanstava pokriveno je FTTH tehnologijom, što je povećanje za 2,5 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupna pokrivenost FTTH tehnologijom povećala se na 270.000 kućanstava.

Mobilni segment raste

U mobilnom segmentu osigurana je pokrivenost stanovništva sveukupnom HT-ovom 4G mrežom u vanjskom okruženju od 99%, dok je unutarnja pokrivenost stanovništva dosegla 87%. Također, Hrvatski Telekom nastavio je s programom značajnih ulaganja u modernizaciju mobilne mreže u cijeloj Hrvatskoj. U razdoblju od siječnja do rujna 2019., dodatnih je 537 mobilnih lokacija opskrbljeno s "four carrrier aggregation" konfiguracijom, čime se pokrivenost stanovništva s mogućnošću gigabitnog LTE-a povećala s 40% na 53%, te su se povećali kapaciteti na 4G mreži kako bi se uspješno odgovorilo sve većim zahtjevima za podatkovnim uslugama, naročito u turističkim područjima Hrvatske.

U odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu, mobilni podatkovni promet u vršnom tjednu za HT-ovu mrežu povećao se za 78%. Istovremeno se prosječna brzina preuzimanja povećala za 40%, s 43 megabita u sekundi na 60 megabita u sekundi, što su potvrdila Ookla mjerenja. Trenutačno je modernizirano 85% cjelokupne mreže, a do kraja tekuće godine modernizacija će biti završena i mreža će biti potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije.

Hibridna tehnologija

Zahvaljujući hibridnoj tehnologiji, Hrvatski Telekom osigurao je i u ruralnim i manje naseljenim područjima Hrvatske pristup velikim brzinama do čak 30 megabita u sekundi. Radi se o kombinaciji fiksne i najbolje mobilne mreže u jedinstvenu uslugu. U razdoblju od siječnja do rujna 2019. HT je stekao 49.000 novih hibridnih korisnika te ih sada ima više od 82.000.

U prvih devet mjeseci 2019. uloženo je 1.086 milijuna kuna, većinom u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ulaganja su manja kao rezultat sezonskih oscilacija, dok izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za cijelu 2019. ostaju isti kako je i objavljeno, odnosno otprilike na razini 2018.

Nastavak digitalizacije

Hrvatski Telekom završio je nadogradnju svog najvećeg podatkovnog centra u Selskoj ulici u Zagrebu te je dodatno proširio portfelj usluga svog podatkovnog centra. Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj uveo Azure Stack, najpopularniju javnu cloud platformu koja nudi raznovrsnu paletu naprednih funkcionalnosti i alata. Azure Stack ubrzava poslovanje korisnika i donosi mu odgovarajuće vremenske i financijske uštede te omogućava spremanje podataka u Hrvatskoj, i to uz certificiranu lokalnu podršku.