Početak godine HT-u donio rast prihoda i dobiti

Prvo tromjesečje 2021. godine je u poslovnom smislu bilo zahtjevno zbog utjecaja COVID-19 pandemije na gospodarsku djelatnost. Usprkos tome, Hrvatski Telekom ga završava u pozitivnom tonu

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. travnja 2021. u 16:59

U prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom zabilježio je stabilan rast uz povećanje neto konsolidiranih neto prihoda za 56 milijuna kuna, odnosno 3,2% u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine. Prihodi su povećani ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih telekomunikacija (46 milijuna kuna, odnosno 6,0%) i ponovnom rastu prihoda od nepokretnih telekomunikacija (12 milijuna kuna, odnosno 1,5%), dok su na prihode sistemskih rješenja utjecali drugačiji rokovi sklapanja poslova (3 milijuna kuna, odnosno -1,6%).

EBITDA nakon najmova je u prvom tromjesečju 2021. godine povećana za 25 milijuna kuna, odnosno 4,0%, što je rezultat povećanja zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (4,3%), tako i u Crnogorskom Telekomu (0,2%). Neto dobit je smanjena jer veća EBITDA i manji porezi nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija proizišla iz većih ulaganja u prethodnim razdobljima, a koja su samo u posljednjih pet godina iznosila više od 9 milijardi kuna, kažu iz HT-a.

Nastavak ulaganja u 5G i optiku

Usprkos zahtjevnom okruženju Hrvatski Telekom nastavio je povećavati pokrivenost 5G mrežom. U prvom tromjesečju 2021. godine tako je 5G mrežom pokriveno dodatnih 17 gradova, čime je ukupno pokriveno 1,5 milijuna stanovnika u 34 grada diljem Hrvatske.

U prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom i dalje je bio usredotočen na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje nepokretne pristupne mreže sljedeće generacije. Hrvatski Telekom je zaključno s prvim tromjesečjem pokrio više od 370.000 kućanstava FTTH-om, što predstavlja rast od 29% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a njihova optička pristupna mreža sada je dostupna za ukupno 531.000 kućanstava.

Glavna skupština je 23. travnja 2021. potvrdila zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2020. godinu. Iznos od 641,9 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 91,2%.

Izgledi za 2021.

Iako je okruženje i dalje neizvjesno, HT danas potvrđuje svoje ranije izglede za 2021. godinu. Očekuju srednje jednoznamenkasto smanjenje prihoda i nisko jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u odnosu na 2020. godinu. Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna, što je manje u odnosu na ukupno 1,82 milijarde kuna iz 2020. godine.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2021., Konstantinos Nempis, glavni direktor Hrvatskog Telekoma, izjavio je: „Poslovanje u prvom tromjesečju 2021. godine i dalje je bilo pod utjecajem COVID-19 pandemije. Usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, Hrvatski Telekom zadržao je svoj strateški fokus te nastavio ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju zemlje. Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu dodatno smo povećali svoju optičku mrežu, udvostručili smo broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. godinu, a još snažniji pristup usmjeren na korisnike održava se u visokom zadovoljstvu korisnika. Naše aktivnosti rezultirale su u dobrim poslovnim rezultatima, koji su odraženi u rastu prihoda i EBITDA-e nakon najmova, a što su čvrsti temelji za daljnji održivi i profitabilan rast.”