Preostali zaposlenici Twittera desetkovani u novom valu otkaza

Nakon odlaska posljednjeg kontingenta od 200-tinjak ljudi, Twitter je spao na njih manje od dvije tisuće. Prije Muskovog preuzimanja u ovoj je društvenoj mreži bilo zaposleno više od 7.500 radnika

Sandro Vrbanus utorak, 28. veljače 2023. u 14:41
📷 Heritage Global Partners
Heritage Global Partners

Nastavlja se drastična "čistka" u Twitteru, pokrenuta nakon što je Elon Musk u listopadu prošle godine postao glavni dioničar i prvi čovjek te društvene mreže. Podsjetimo, kada je Musk s umivaonikom u rukama ušetao u predvorje zgrade u San Franciscu, u Twitteru je bilo zaposleno više od 7.500 ljudi. Odmah se započelo s otpuštanjima, pa povratkom nekih stručnjaka, pa potom ponovnim otpuštanjima svih "viškova", od glavnih inženjera i developera, pa sve do čistačica i domara.

Otkazi šakom i kapom

Twitter je u međuvremenu ostao bez velike većine radnika, neki od njih otišli su i svojevoljno, jednako kao i neki oglašivači. Sve to stavilo je društvenu mrežu u situaciju u kojoj joj tehnička strana priče "visi o koncu", kako govore neki izvori, dok se drugi pitaju kako je moguće da sve i dalje funkcionira s manje od 30% ljudskih resursa nego prije: "Pa što je tamo radilo pet tisuća ljudi viška?". Ne možemo se oteti dojmu da su, djelomično, u pravu i oni koji kažu da je radnika bilo previše, kao i oni kojima su nagle Muskove odluke o otpuštanjima znak da bi nešto generalno moglo poći po zlu.

Kako bilo, Musk se ne da smesti, pa i dalje provodi rigorozne mjere štednje, i to na osoblju. Prema posljednjim informacijama, samo ovoga tjedna otpušteno je 10% preostalih radnika, njih dvjestotinjak, pa je Twitter sada spao na manje od dvije tisuće ljudi.

S druge strane, pretplate na Twitter Blue od 8 dolara mjesečno i dalje se ne prodaju masovno, kompanija se bori s privlačenjem oglašivača, pa joj financijska situacija nikako nije sjajna. Na sve to nadovezuje se i informacija da je tim ljudi, zaduženih za monetizaciju sadržaja, također srezan s 30 na osam zaposlenika.

Oni, pak, koji "prežive" sve ovo i ostanu zaposleni u Twitteru, bit će nagrađeni sljedećeg mjeseca vrlo značajnim bonusima u obliku dioničkih opcija. Najavio je to Musk u e-mailu zaposlenicima, istom onom u kojem ih je obavijestio o posljednjoj rundi otkaza. Proces je opisao kao "tešku organizacijsku preobrazbu kompanije, fokusiranu na poboljšanje izvedbe u budućnosti".