Rekordni treći kvartal za Xiaomi

Tvrtka Xiaomi je u trećem kvartalu ostvarila rekordne prihode, no za njih nije toliko zaslužan odjel za pametne telefone koliko IoT te Smart Home odjeli

Matija Pavlić subota, 30. studenog 2019. u 18:30

Kineska tvrtka Xiaomi u trećem kvartalu ove godine bilježi vrlo dobre financijske rezultate. Njihovi prihodi bilježe rekordne iznose te iznose 7,63 milijarde američkih dolara.

Glavnu zaslugu za ove rezultate nema njihovo primarno poslovanje s pametnim telefonima već IoT te Smart Home odjeli. Unatoč padu od 7,8% na godišnjoj razini ipak je odjel za pametne telefone zaslužan za najveći dio prihoda, 4,59 milijardi američkih dolara. U trećem kvartalu Xiaomi je isporučio 32,1 milijun pametnih telefona.

Prije spomenuti IoT i Smart Home odjeli ostvarili su 2,2 milijarde američkih dolara prihoda, što je rast od 44,4% na godišnjoj razini. Tvrtkini odjeli za pametne televizore i prijenosna računala ostvarili su prihode od 824 milijuna američkih dolara, što je pak rast od 36,5% na godišnjoj razini.

U Xiaomijevom financijskom izvješću za treći kvartal vidljivi su i pozitivni financijski učinci ekspanzije na globalno tržište, prihodi izvan Kine porasli su za 17,2% na godišnjoj razini te čine velik dio ukupnih prihoda tvrtke.

Neto dobit tvrtke u prvih devet mjeseci 2019. godine dosegli su 1,3 milijarde američkih dolara što je rast od 37,1% na godišnjoj razini (a ujedno i veći profit u odnosu na onaj ostvaren tijekom cijele 2018. godine).