Lenovo u rezultatima Q2 fiskalne 2023./2024. vidi jasan znak oporavka u cijelom tehnološkom sektoru

Rezultati drugog kvartala fiskalne 2023./2024. prikazuju kako je Lenovo Group uprihodio 14,4 milijardi američkih dolara te je grupa objavila kako vide jasne znakove oporavka u cijelom tehnološkom sektoru

Stjepan Bilić ponedjeljak, 20. studenog 2023. u 06:00

Lenovo Group je objavio najnovije financijske rezultate, za drugi kvartal fiskalne 2023./2024. godine iz kojih je vidljiv daljnji nastavak rasta Grupe. Naime, Grupa je u navedenom razdoblju ostvarila 14,4 milijardi američkih dolara prihoda od čega je neto dobit 273 milijuna američkih dolara prema standardima financijskog izvješćivanja izvan Hong Konga (HKFRS). U nastavku navode kako se Bruto profitna marža poboljšala na godišnjoj razini na 17,5%, što je rekordno visoko za drugi kvartal. Diverzificirani pokretači rasta Grupe nastavili su ostvarivati snažnu izvedbu tako da su prihodi od poslovnih aktivnosti koje ne uključuju osobna računala činili 40% prihoda Grupe, što je tri boda više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Grupa vidi jasne znakove oporavka u cijelom tehnološkom sektoru, bilježi snažnu provedbu svoje strategije, operativnu izvrsnost i kontinuirano ulaganje u inovacije kao ključne doprinose njezinim poboljšanjima rezultata na kvartalnoj razini. Gledajući unaprijed, Lenovo će dodatno iskoristiti prilike koje stvara umjetna inteligencija, gdje je u jedinstvenoj poziciji za uspjeh s obzirom na svoj hibridni model umjetne inteligencije, sveobuhvatni portfelj, jak ekosustav i partnerstva te rastući portfelj tehnologija i mogućnosti umjetne inteligencije.

Potpredsjednik i izvršni direktor Yuanqing Yang izjavio je „U prošlom kvartalu, unatoč makro izazovima, vidjeli smo jasne znakove oporavka u cijelom tehnološkom sektoru. Zahvaljujući našoj snažnoj provedbi, operativnoj izvrsnosti i kontinuiranom ulaganju u inovacije, ostvarili smo uzastopna poboljšanja performansi iz kvartala u kvartal, što ukazuje na ohrabrujuću putanju oporavka. S kontinuiranim provođenjem naše strategije inteligentne transformacije i s našim ekosustavom umjetne inteligencije i daljnjim jačanjem partnerstva, iskoristit ćemo naše sveobuhvatne mogućnosti umjetne inteligencije kako bismo isporučili hibridne AI aplikacije za svaku tvrtku i svakog pojedinca, u konačnici pokrećući održivi rast našeg poslovanja.“

  Q2 2023./2024.
milijuna američkih dolara
Q2 2022./2023.
milijuna američkih dolara
Postotak povećanja/smanjenja
 
Prihod grupe 14.410 17.090 (16%)
Dobit prije oporezivanja 358 710 (50%)
Neto dobit (dobit koja se pripisuje vlasnicima kapitala) 249 541 (54%)
Neto dobit (dobit koja se pripisuje vlasnicima kapitala –non-HKFRS) 273 591 (54%)
Osnovna zarada po dionici (američki centi) 2,09 4,54 (2,45)

Ubrzavanje AI liderstva

Umjetna inteligencija nije novost za Lenovo i već je dugo u fokusu strategije digitalne i inteligentne transformacije. Tvrtka je predstavila svoju viziju 'AI for All' na svom godišnjem događaju inovacija Tech World u listopadu.

Kao što je najavljeno u prošlom kvartalu, Lenovo ulaže dodatnih milijardu američkih dolara u inovacije potaknute umjetnom inteligencijom koje ne samo da će osigurati ostvarenje vizije 'AI for All', već i potaknuti održivi rast cijelog poslovanja.

Solutions and Services Group (SSG): Rekordni prihod i operativna dobit, akumulacija AI rješenja i usluga

Q2 2023./2024. izvedba:

  • SSG je u drugom kvartalu oborio rekorde i po prihodima i po dobiti, s prihodom od 1,9 milijardi američkih dolara i operativnom maržom od 20%.
  • Usluge podrške i softveri bili su glavni pokretač profita za SSG grupu.
  • Upravljane usluge i usluge projekata i rješenja dodatno su se proširile u drugom kvartalu, zajedno sada čine 56% prihoda SSG-a, što je tri boda više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prilike i održivi rast:

  • SSG ima snažan zamah za svoje glavne ponude, uključujući rješenja za digitalna radna mjesta (DWS), Hybrid Cloud te rješenja i usluge održivosti.
  • SSG je usmjerio svoje glavne ponude na podršku specifičnim vertikalnim industrijama s pametnim rješenjima i uslugama, ostvarajući revolucionarne poslovne suradnje s klijentima na više tržišta.
  • Nova praksa profesionalnih usluga hibridne umjetne inteligencije  (AI Professional Services Practice) tvrtke Lenovo također omogućuje tvrtkama korištenje hibridne infrastrukture i umjetne inteligencije za transformaciju poslovanja.

Infrastructure Solutions Group (ISG): Suočavanje s izazovima tržišta, izgradnja hibridne AI infrastrukture

Q2 2023./2024. izvedba:

  • Prihod ISG-a smanjio se u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 2 milijarde američkih dolara, što je neizbježan utjecaj šireg makroekonomskog izazova industrije, usporavanja gospodarstva i migracije platforme.
  • ISG je postigao snažne performanse u pohranjivanju, softveru i uslugama, te je potaknuo rast računarstva visokih performansi (HPC) i Edge-a.
  • Poslovanje pohrane podataka doseglo je rekord prihoda svih vremena, čineći Lenovo trećim najvećim pružateljem pohrane podataka u svijetu.

Prilike i održivi rast:

  • Kako se hibridna umjetna inteligencija bude dalje razvijala, potaknut će budući rast i diverzifikaciju globalnog tržišta ICT infrastrukture za što je Lenovo u dobroj poziciji za adresirati s obzirom na svoj bogati portfelj infrastrukturnih proizvoda i rješenja.
  • ISG će nastaviti jačati konkurentnost svog portfelja, kao i operativnu izvrsnost te je uvjeren da će nastaviti rast i profitabilnost što je prije moguće.

Intelligent Devices Group (IDG): Učvršćivanje tržišnog vodstva, iskorištavanje prilika za uređaje s umjetnom inteligencijom

Q2 2023./2024. izvedba:

  • IDG je zadržao svoju globalnu poziciju broj 1 u drugom kvartalu i za isporuke i za aktivacije računala, unatoč tržišnim izazovima.
  • Prihod je pao na godišnjoj razini na 11,5 milijardi američkih dolara, ali je otpornost na profitabilnost zadržana uz vodeću operativnu maržu u industriji od 7,4%.
  • Poslovanje s pametnim telefonima postiglo je dvoznamenkasti rast isporuke premium tržišnih modela iz godine u godinu, iako je općenito tržište bilo nepromijenjeno. Poslovanje je poboljšalo svoju ukupnu konkurentnost proizvoda i optimiziralo svoj portfelj s većom kombinacijom premium proizvoda, s rekordno visokom kombinacijom premium proizvoda potaknutom prodajom razr-a.

Prilike i održivi rast:

  • Gledajući unaprijed, IDG će u potpunosti iskoristiti generativnu umjetnu inteligenciju kako bi ubrzao lansiranje sljedeće generacije AI uređaja, uključujući lansiranje računala s umjetnom inteligencijom sljedeće godine.
  • Lenovo će dodatno ulagati u tehnološke inovacije za rast i dugoročnu konkurentnost.

ESG istaknuti rezultati

Lenovo je dobio priznanja za nekoliko ESG postignuća u proteklom kvartalu, uključujući: