Rusija planira otvoriti "hotel" na ISS-u

Novi Roscosmosov dodatak Međunarodnoj svemirskoj postaji trebao bi poslužiti kao ultra skupo izletište za najbogatije

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. prosinca 2017. u 07:00

Ruska svemirska agencija Roscosmos ima u planu Međunarodnoj svemirskoj postaji pridodati još jedan modul, nešto poput apartmana, koji bi mogao poslužiti za smještanje nove generacije svemirskih turista. ISS bi tako u narednih nekoliko godina mogao postati "hotel" u orbiti Zemlje u kojem bi odsjedali najbogatiji Zemljani – početna cijena jednotjednog ili dvotjednog aranžmana za boravak u ovom svemirskom apartmanu vjerojatno će biti oko 40 milijuna dolara.

Za slučaj da posjetitelji žele produžiti boravak na mjesec dana, i eventualno odraditi koju svemirsku šetnju, cijena bi se povećavala za oko 20 milijuna dolara. Turistima će za tu cijenu na raspolaganju biti paket-aranžman koji će uključivati prijevoz do i sa ISS-a, privatne kabine s velikim prozorima i pogledom na Zemlju, kupaonica, oprema za vježbanje te – naravno – WiFi veza kojom će, požele li se pohvaliti prijateljima, na Instagram moći staviti svoje svemirske selfije.

Svemirski hotel najranije će biti otvoren 2022. godine

Dodatak ISS-u trebao bi biti 15,5 metara dug modul, ukupne težine oko 20 tona i volumena od 92 m3. Sve to bilo bi podijeljeno u četiri jedinice za smještaj turista, piše Popular Mechanics. Rusi bi putem kompanije RKK Energia za ovakav svemirski hotel mogli izdvojiti od 279 pa do čak 446 milijuna dolara, a kako bi skupili novac za izradu počet će na narednim lansiranjima Soyuza nuditi izlete u svemir zainteresiranim bogatašima – po cijeni od oko 4 milijuna dolara po putniku.